Cei 100 de ani de la primul război mondial vor fi marcaţi, în perioada 22 ianuarie – 20 februarie, la Institutul Cultural Român din Berlin prin expoziţia „Un altfel de război. Clipe de „pace“ pe frontul din nordul Italiei”. Acest eveniment, curtat de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca, reprezintă o primă colaborare dintre ICR Berlin şi ICI Berlin în domeniul artelor vizuale. ICI este unul dintre cele mai longevive institute culturale din capitala Germaniei, începându-şi activitatea în anul 1992. Sediul institutului, care se bucură de o locaţie centrală în cartierul ambasadelor din Berlin, dispune de o sală de expoziţii temporare foarte spaţioasă.
Deşi primul război mondial a reprezentat un eveniment dramatic încărcat atât de tragedii individuale cât şi de catastrofe naţionale, au existat şi momente de destindere, linişte şi refacere, care au fost suprinse în fotografiile vremii. Această expoziţie prezintă tocmai astfel de situaţii precum şi aspecte ale vieţii cotidiene de pe frontul din Nordul Italiei, unde au luptat, în cadrul armatei austro-ungare, şi soldaţi români din Transilvania.
Fotografiile aduc în faţa publicului instantanee realizate în spatele frontului sau în momentele de repaos, dintre două bătălii: poze camaradereşti de gup, imagini din spitalele de campanie, fotografii de familie făcute în timpul permisiilor, portrete de soldaţi sau fotografii realizate în diverse ateliere şi ferme, menite să susţină efortul de război. Cele 25 de panouri sunt grupate tematic şi prezintă fotografii aflate fie în patrimoniul unor muzee din Transilvania fie în diverse colecţii personale.
Cuvântul de deschidere al expoziţiei va fi ţinut de prof. dr. Aldo Ventureli, director al Institutului Cultural Italian din Berlin, vernisajul fiind totodată însoţit de două referate susţinute de dr. Horaţiu Bodale, curatorul expoziţiei şi dr. Ovidiu Muntean, şef secţie Colecţii şi Studii Istorice, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca.