45 de delegați, români din afara granițelor, vor participa la prima ediție a Congresului Românilor de Pretutindeni pe care Parlamentul României îl organizează la sfârșitul acestei luni, la București.
LISTA DELEGAȚILOR LA CONGRESUL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI
Majoritatea delegaților, aproape o treime din numărul persoanelor validate, sunt din Italia. Pe locul al doilea ca reprezentare în Congres se află Serbia, de unde au fost validați cinci delegați, urmată de Marea Britanie, Belgia, Spania, Austria, Irlanda, Grecia și Bulgaria, și câte unul din SUA, Ucraina și Kazahstan.
De asemenea, potrivit deputatului Aurelian Mihai, membru al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și președintele Secretariatului tehnic de organizare a Congresului Românilor de Pretutindeni, există încă șapte persoane ale căror dosare nu au fost validate (Italia – 2 dosare, Marea Britanie – 2 dosare, Statele Unite ale Americii – 2 dosare și Spania – un dosar) pentru că nu au îndepinit condițiile minime de validare, fie numărul minim de semnături ale susținătorilor, fie forma în care a fost transmisă această listă de susținere. De asemenea, deputatul Mihai susține că unii dintre delegați au trimis liste cu peste 500 de susținători, dar nu i-a nominalizat pe cei care au reușit o asemenea performanță.
La rându său, deputatul Ovidiu Iane, membru al membru al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și membru al Secretariatului tehnic pentru organizarea Congresului, a vorbit despre neîncrederea comunităților de români din afara granițelor în legătură cu orgaizarea acestui eveniment, cea mai elocventă dovadă a acestei neîncrederi fiind chiar numărul mic de dosare transmise.
”Cu toate criticile – că e an electoral, că vor avea loc alegeri – noi ne-am propus totuși să organizăm acest eveniment, indiferent de numărul de participanți. Nu o să avem în prima ediție numărul pe care l-am dorit, de 300 de participanți, de delegați, dar poate că anul viitor lucrurile vor sta mai bine. Secretariatul și comisiile au făcut toate eforturile pentru a organiza acest congres. Am relaxat condițiile pe care le avea în metodologie, am extins termenul de depunere a dosarelor”, a spus deputatul Iane. Acesta a mai spus că scopul Congresului este alegerea Consiliului Congresului Românilor de Pretutindeni.
”Nu este ca o conferință, ca un spațiu de dezbatere la care să vină toată lumea să participe. Scopul Congresului ține strict de alegerea acestui Consiliu și, în urma acestui prim Congres și a alegerii acestui prim Consiliu, să se adopte acel prim statut și primele atribuții ale acestui Consiliu. De asta nu suntem de acord cu invitați. Am avut cereri să vină ca invitați, dar noi prin metodolgie și prin lege suntem obligați să asigurăm condițiile de desfășurare a Congresului – să finanțăm, să decontăm cheltuielile, transportul și cazarea. Nu ne putem asuma acest lucru pentru invitați”, a mai spus deputatul Iane.
În ceea ce privește verificarea autenticității listelor de susținători, deputatul Aurelian Mihai spune că a verificat ”în anumite cazuri” aceste liste, fără a da exemple, precizând că nu a fost suficient timp pentru a face toate verificările în cazul tuturor listelor de semnături:
”Am avut posibilitatea în cazul anumitor susținători pentru a verifica. Nici timp nu aveam pentru așa ceva. În unele cazuri am verificat. În acele cazuri eu am avut succes (…) Nu pot să spun dacă am dubii sau nu”, a mai spus deputatul Mihai Aurelian, adăugând că foarte mulți români din afara granițelor au transmis emailuri prin care au semnalat faptul că din motive obiective nu au suficient timp la dispoziție pentru strângerea semnăturilor de susținere necesare.
”Am primit tot felul de emailuri cu privire la faptul că ne-ar trebui un an de zile să ne pregătim. Va fi alt Congres. (…) Sperăm și noi ca acest Consiliu va aduce o îmbunătățire a condițiilor. Să vedem cum se va lucra de aici înainte cu un nou Consiliu. Marele beneficiu al acestui Consiliu al Românilor de Pretutindeni este faptul că în premieră vom avea prezență de 100% a românilor de pretutindeni în acest Consiliu, care va funcționa pe lângă Guvern. Secretariatul tehnic este asigurat prin Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Problemele Românilor de Pretutindeni. Va avea parte de o logistică. Vor avea un regulament de funcționare, vor avea un statut”, a mai declarat deputatul Mihai Aurelian.
Viitorul Consiliu al Românilor de Pretutindeni, care va funcționa la Palatul Victoria, pe lângă Guvernul României, va avea rolul de a furniza informații, analize și propuneri Parlamentului României, Departamentului Politici pentru Problemele Românilor de Pretutindeni, precum și celorlalte instituții guvernamentale competente, cu care colaborează pentru promovarea inițiativelor legislative referitoare la românii de pretutindeni, respectiv la realizarea și aplicarea programelor destinate comunităților românești. Modul de funcționare a Consiliului va fi stabilit de cei 45 de delegați care vor participa la Congres.
Potrivit Metodologiei de organizare a Congresului Românilor de Pretutindeni, numărul delegaților care trebuie să reprezinte comunitățile de români din afara granițelor este de 300.
Articole pe aceeași temă
Modificări în metodologia de organizare a primului Congres al Românilor de Pretutindeni
METODOLOGIA privind organizarea alegerii delegaţilor la Congresul Românilor de Pretutindeni