Cei patru eurodeputați, membri ai delegației Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova care au participat la Chișinău la cea de-a doua reuniune a Comitetului, au vorbit despre stabilitate, voință politică și o guvernare în binele cetățenilor, atunci când s-au referit la stadiul implementării foii de parcurs asumată de Guvernul de la Chișinău în vederea aderării la Uniunea Europeană.
”În discuția noastră am analizat fapte concrete, fapte care sunt palpabile, și nu am ascultat promisiuni. Republica Moldova este într-un proces de redresare, ne dorim ca viteza acestei redresări să crească, dar pentru moment aș spune că Republica Moldova este în grafic în ceea ce privește recuperarea întârzierilor cauzate de turbulențele politice din anul 2015. Este importantă stabilitatea, este nevoie de multă ambiție politică pentru a implementa reformele necesare, este vorba despre atitudinea pro-activă de a guverna cu fața către cetățeni. Vedem progrese și îmi doresc ca până la 31 iulie să avem vești bune”, a spus europarlamentarul român Andi Cristea, co-președinte al Comitetului.
La rândul său, și europarlamentarul Norica Nicolai a subliniat riscurile pe care le presupune o destabilizare a situației din Moldova și a accentuat responsabilitatea care revine politicienilor de la Chișinău pentru a menține această situație și a continua reformele.
”Sper în responsabilitatea oamenilor politici și în stabilitatea acestui guvern indiferent de procesele electorale care vor avea loc în acest an. Să nu riște să destabilizeze situația. Reformele sunt promițătoare, realiste. Sper să avem o serie de reforme în realitate, însă suntem doar în prezența unui început, urmează să fie consolidat. Orice reformă care nu este implementată în beneficiul public riscă să creeze probleme.
Cred că este esențial ca stabilitatea economică, financiar bancară să fie clar și corect aplicabile. Republica Moldova are toate șansele să-și producă singură bunăstarea. Dacă este bine guvernată, în mod onest și în beneficiul cetățenilor, Republica Moldova poate dovedi că este un stat motivat să parcurgă un model economic care să includă și un model economic de tip european”.
Și Petras Austrevicius, membru al delegației Comitetului, a spus că actualul moment este o bună oportunitate pentru Republica Moldova să reformeze societate în mod real și în beneficiul cetățenilor. În ceea ce privește frauda bancară din Republica Moldova, acesta a spus că vinovații trebuie pedepsiți.
„Noi vedem Moldova ca fiind o parte a Europei. Cei care au comis crime financiare trebuie să fie pedepsiți. Societatea are nevoie de acest lucru. Au fost foarte multe promisiuni până acum de la multe guverne și de la mulți politicieni, însă de această dată va fi cu totul altfel, vom miza pe fapte concrete”, a spus Petras Austrevicius.
La rândul său, Michael Bont a vorbit despre nevoia unor reforme reale și transparente, care readucă încredereai cetățenilor în administrație:
”Acum există două lucruri importante pentru dezvoltare: recăpătarea încrederii și consolidarea acesteia; administrarea corectă – astfel încît administrarea să devină motorul reformelor”, a spus Bont.
Pe 26 septembrie la Bruxelles va avea loc o nouă reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, când vor fi analizate progresele reformelor sectoriale în raport cu foaia de parcurs asumată de Republica Moldova.
A 2-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova are loc la Chișinău, în zilele de 18 și 19 mai. Din componența delegației Parlamentului European fac parte eurodeputații Andi Cristea, Michal Boni, Norica Nicolai și Petras Auštrevičius. Parlamentul Republicii Moldova este reprezentate de deputații Mihai Ghimpu, Igor Vremea, Iurie Leancă, Igor Dodon, Ion Balan, Oxana Domenti, Tudor Deliu, Victor Mîndru, George Mocanu, Sergiu Sîrbu, Andrei Neguța, Grigore Novac și Corneliu Padnevici.
Aceasta este cea de-a doua reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, prima reuniune având loc la Bruxelles, în perioada 21-22 septembrie 2015.