Ministerul de Interne de la Chișinău trebuie să retragă, în termen de o lună, toți polițiștii dislocați în orașul Tighina. Ultimatumul a fost înaintat de KGB-ul transnistrean. Așa-zisele autorități de la Tiraspol mai cer să fie strămutat din zona de securitate Inspectoratul de Poliție din Tighina și oficiul Centrului Resurselor Informaţionale de Stat „Registru”, scrie presa de la Chișinău.
KGB-ul motivează că aflarea polițiștilor în zona de securitate contravine regulilor stabilite de Comisia Unificată de Control.
Reprezentanții Ministerului de Interne nu au comentat deocamdată cerințele impuse de autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului.
Zilele trecute, Comitetul pentru securitate de la Tiraspol a anunțat că de la 1 februarie va introduce restricţii de circulaţie pentru majoritatea membrilor misiunii OSCE din Republica Moldova.
Potrivit Europa Liberă, reprezentanții OSCE Moldova vor putea intra în regiunea transnistreană doar prin două puncte de acces – Bender și Dubăsari, singura care este exceptată de la această măsură fiind Jennifer Brush, șefa misiunii OSCE Moldova, dar care și ea este acuzată de ”expunere tendențioasă” a situației din regiune la Consiliul Permanent al OSCE din noiembrie 2013. De asemenea, diplomateri i se impută ”caracterul neprietenos” alunei declarații formulată la ședința Comisiei Unificate de Control din 5 decembrie anul trecut.
În cadrul unei întrevederi pe care premierul Iurie Leancă a avut-o zilele trecute cu reprezentanții misiunii OSCE Moldova a fost ridicată problema situaţiei şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană, care întâmpină din ce în ce mai multe dificultăți în a-și desfășura activitatea. Iurie Leancă a subliniat că acţiunile unilaterale întreprinse în ultima perioadă de diverse structuri din regiune, care înrăutăţesc condiţiile de activitate a şcolilor, sunt inacceptabile şi urmează a fi sistate. El a remarcat că autorităţile de la Chişinău pledează pentru identificarea soluţiilor exclusiv pe calea dialogului.
Premierul moldovean a rugat Misiunea OSCE să monitorizeze îndeaproape situaţia şcolilor moldoveneşti pentru a nu admite periclitarea procesului de studii şi încălcarea drepturilor copiilor şi profesorilor.
Aceleași îngrijorări au fost exprimate și de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, în cadrul întrevederii de miercuri cu şefa Misiunii OSCE, Jennifer Brush. Oficialul moldovean a remarcat că, aceste instituţii de învăţământ se confruntă cu presiuni crescânde din partea structurile transnistrene. Situaţia şcolilor necesită să fie monitorizată în permanenţă şi Misiunii OSCE îi revine un rol particular în acest sens. Ministrul Natalia Gherman a exprimat speranţa că, întâlnirile preconizate cu reprezentanţii de la Tiraspol vor permite identificarea unor soluţii care vor asigura funcţionarea normală a şcolilor.
În urma perchezițiilor și presiunilor la care a fost supus Liceul Lucian Blaga din Tiraspol și conducerea acestei unități de învățământ, președintele Traian Băsescu a solicitat misiunii OSCE Moldova și organsmelor internațională să se implice în apărarea drepturilor copiilor de a învăța în limba română.
La sediul misiunii OSCE Moldova erau programete discuții cu reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului în chestiunea transnistreană, Eugen Carpov și Nina Ștanski, cu scopul de a pregăti prima rundă de anul acesta a negocierilor în format 5+2, programată pentru ultima parte a lunii februarie. Potrivit Interfax, Eugen Carpov vrea să discute cu Nina Ștanski și despre situația școlilor cu predare în limba română, din Transnistria.