Site icon TIMP ROMÂNESC

Un român construieşte maşina viitorului

Foto: http://energy.mit.edu

A plecat din Făgăraș cu o bursă la Prin­ceton University și un singur gând: să facă cercetare. După  20 de ani, Mircea Dincă inventează pentru Lamborghini „mașina viitorului“, duce apă potabilă în deșert și construiește aparate de aer condiționat care nu au nevoie de electricitate.

Super maşina denumită Terzo Millennio (Mileniul Trei) are o caroserie transformată în mediu de stocare pentru energia necesară deplasării și capabilă să repare singură eventualele fisuri apă­rute. Conceptul se bazează pe tehnologii inovatoare pentru viitorul mașinilor elec­trice – așa-numitele supercapacitoare, sisteme care pot asigura și stoca energia necesară alimentării celor mai rapide și puternice mașini sport.

Proiectul este rezultatul primelor 12 luni dintr-un parteneriat între Lambor­ghini și Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), cea mai prestigioasă universitate de ştiinţă şi tehnologie din lume, și îl are în prim-plan pe un român năs­cut și crescut în Făgăraș, Mircea Dincă, șeful Laboratorului de chimie al MIT.

„Colaborarea grupului meu de cerce­tare cu echipa Lamborghini constă în fabricarea unor materiale noi pentru înmagazinarea energiei electrice care să fie folosită de mașină. În particular, suntem interesați în a dezvolta noi materiale pen­tru supercapacitori electrochimici“, a declarat Dincă, pentru NewMoney, termenii colaborării cu marca auto italiană.

Noile materiale fabricate în laboratorul condus de profesorul român înlocuiesc carbonul grafitic utilizat de obicei pentru aceste unități și au avantajul – prin­tre altele – că reduc căldura emisă de capacitori, ceea ce simplifică ingi­neria și scade greutatea mașinii.

Dincă s-a mutat în 1999 în SUA, pentru a se îns­crie la cursurile Princeton University. Potrivit sursei citate, după un program de doctorat în chimie, la Universitatea California, a obţinut un post de postdoctorat la Massechussets Institute of Technology, iar din 2010 a devenit profesor la Catedra de Chimie Anorganică a universității. În prezent, acesta  colaborează cu stu­denții, susține seminarii la diverse uni­versități din SUA, Europa sau China, și caută fonduri pentru cercetare.

Povestea completă a românului poate fi citită pe NewMoney.ro.

Exit mobile version