Sportivii de înaltă performanță Saritov Albert, Sassa Kateryna și Zhydachevska Kateryna, vor fi incluși în echipa națională de lupte a României, în vederea calificării și participării la Jocurile Olimpice de la Rio, după ce Guvernul a decis să le acorde cetățenia română.Sportivul din Federația Rusă Saritov Albert a cerut acordarea cetățeniei române în decembrie 2015, iar sportivele Sassa Kateryna și Zhydachevska Kateryna, din Ucraina – în noiembrie 2015. Cererile sportivilor au primit raport favorabil din partea Comisiei pentru Cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie, constatându-se astfel îndeplinirea condițiilor legale. În acest context, potrivit legii, Ministerul Tineretului și Sportului a inițiat Hotărârile pentru acordarea cetățeniei române celor trei sportivi, adoptate de Guvern.
Albert Saritov poate evolua la lupte libere la două categorii, 84 şi 96 kilograme. El a câştigat în 2011 medalia de bronz pentru Rusia la Campionatele Mondiale de la Istanbul la categoria 84 de kilograme. Sassa Kateryna din Ucraina a concurat la 75 de kilograme, în timp ce compatrioata sa, Zhydachevska Kateryna, are 22 de ani şi e la categoria. 58 kilograme.
Cetățenia română a fost acordată celor trei sportive conform noilor prevederi ale Legii cetățeniei române, care permite acordarea cetățeniei române cetățenilor străini sau persoanelor fără cetățenie care au contribuit în mod semnificativ la promovarea culturii, civilizației și spiritualității românești.
Noile prevederi ale art 8.1. din Legea cetățeniei reglementează, de asemenea, un regim derogatoriu și în ceea ce privește obținerea cetățeniei române de către persoanele care ar putea contribui la promovarea imaginii României prin performanțe deosebite în domeniul sportului, prin reprezentarea în loturile naționale, și care își exprimă atașamentul față de România și față de sistemul de valori românesc.
În cazul persoanelor care ar putea contribui în mod semnificativ la promovarea imaginii României prin performanțe deosebite în domeniul sportului, cetățenia română se acordă prin Hotărâre de Guvern inițiată de MTS, pe baza avizului Autorității Naționale pentru Cetățenie, care verifică îndeplinirea condițiilor legale:
Dovedesc, prin comportament, acțiuni și atitudine, loialitate față de statul român, nu întreprind sau sprijină acțiuni împotriva ordinii de drept sau a securității naționale și declară că nici în trecut nu au întreprins asemenea acțiuni;
Au împlinit vârsta de 18 ani;
Sunt cunoscute cu o bună comportare și nu au fost condamnate în țară sau în străinătate pentru o infracțiune care să le facă nedemne de a fi cetățeni români.
Federațiile sportive internaționale, ținând cont de specificul fiecărei ramuri de sport, permit naturalizarea sportivilor, stabilind pentru aceștia criteriile de participare în competiții și conferindu-le dreptul de a reprezenta un alt stat, în condiții specifice, de la caz la caz.