* Ministrul Ligor prezintă guvernului un raport după o evaluare la fața locului * Cioloș a convocat o ședință extraordinară
Potrivit ultimelor informații, pe lista persoanelor de cetăţenie română declarate dispărute în urma seismului din Italia se mai află în acest moment o singură persoană. Potrivit Ministerului Afacerilor externe, ceilalți trei români care figurau anterior ca fiind dispărute au fost identificate și sunt în viaţă.
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, s-a aflat, la 28 august 2016, în centrul Italiei, pentru evaluarea situației la fața locului și va prezenta guvernului o informare în acest sens.
Maria Ligor a participat duminică, în localitatea Rieti, la ceremonia religioasă pentru victimele seismului, oficiată de P.S. Episcopul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, și, alături de reprezentanții misiunilor diplomatice ale României în Italia, a vizitat zonele afectate de seism, i-a vizitat pe românii spitalizați în urma cutremurului spitalizați și s-a întâlnit și a discutat cu românii din regiune și autoritățile locale.
În urma finalizării tuturor procedurilor, astăzi, luni, 29 august 2016, vor fi repatriate, pe cale rutieră, corpurile neînsuflețite a șapte cetățeni români decedați în seismul produs la 24 august a.c., urmând să ajungă în ţară în dimineaţa zilei de 30 august 2016
Costurile de repatriere a trupurilor neînsuflețite sunt suportate integral de Ministerul Afacerilor Externe din Fondul special de urgență aflat la dispoziția ministerului.
Menţionăm faptul că MAE a luat legătura cu reprezentanţii Poliţiei de Frontieră română, în vederea facilitării intrării în ţară a transporturilor funerare.
Premierul Dacian Cioloș a convocat pentru luni o ședință extraordinară de Guvern care va avea pe agendă și o analiză a măsurilor de sprijin pentru românii răniți și afectați de cutremurul devastator din Italia, precum și pentru familiile acestora. Șeful Executivului este în legătură permanentă cu Ministerul Afacerilor Externe și cu Misiunea diplomatică a României la Roma, care îi prezintă informări periodice despre situația din Italia.
”După teribilul seism, am aflat cu profund regret că 11 români și-au pierdut viața și mai mulți sunt răniți sau dați dispăruți. Sunt alături de familiile celor care au pierdut pe cineva drag și le transmit întreaga mea solidaritate și compasiune. Mă gândesc, de asemenea, la cei răniți și la cei care au de suferit din cauza puternicului cutremur. Le doresc sănătate și puterea să depășească această încercare. Îi asigur că guvernul le va fi alături pentru a-i ajuta să treacă peste această tragedie”, este mesajul premierului Dacian Cioloș.
În ședința de luni, la cererea șefului Executivului, ministerele Muncii și Externelor vor prezenta măsurile de sprijin pe care Guvernul le va putea acorda diferitelor categorii de cetățeni români, victime ale acestui cutremur și familiilor acestora. Totodată, Guvernul are în vedere organizarea unor echipe de sprijin psihologic pentru familiile victimelor decedate.
Echipa consulară mobilă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a MAE şi cele două echipe consulare mobile ale Ambasadei României la Roma şi Consulatului General al României la Bologna, aflate în zonele calamitate, încă de la debutul crizei, continuă activitatea și demersurile specifice la fața locului până la repatrierea tuturor trupurilor neînsuflețite ale cetățenilor români decedați și până la clarificarea situației persoanei de cetăţenie română declarată dispărută.
Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia – (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna – (0039) 051 5872120 și (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
Reamintim că centrul Italiei a fost afectat, miercuri, 24 august 2016, de un puternic seism, în urma căruia și-au pierdut viața peste 290 de persoane. Printre victime se numără, la momentul actual, 11 cetățeni români.