Acasă România Una dintre primele femei astronaut, dr. Anna Fisher, în vizită la Academia Tehnică...

Una dintre primele femei astronaut, dr. Anna Fisher, în vizită la Academia Tehnică Militară ”Ferdinand I”

Doctor Anna Fisher, una din primele femei astronaut din lume, s-a întâlnit vineri, 5 iulie, cu studenții Academiei Tehnice Militare ”Ferdinand I”, în cadrul vizitei pe care astronautul american o efectuează în România cu ocazia sărbătoririi a 50 de ani de la prima aselenizare – misiunea Apollo 11.

În Aula Magna a Academiei, dr. Fisher le-a împărtăşit studenţilor din experienţa celor 41 de ani de când face parte din echipajul Agenției Spațiale Americane (NASA) și le-a prezentat acestora câteva aspecte ale vieţii astronauţilor, de la selecţia riguroasă de care aceştia au parte, programele de pregătire, călătoriile în spaţiu, şi până la misiunea pe o navă spaţială.

De-a lungul carierei în cadrul NASA, dr. Anna Fisher a fost implicată în Programul Navetelor Spațiale, Stația Spațială Internațională și capsula Orion, realizată pentru viitorul Sistem de lansare în spațiu al NASA.

După ce şi-a încheiat prezentarea, dr. Fisher a răspuns întrebărilor adresate de studenţi. La plecare, distinsul oaspete a notat un mesaj în Cartea de Onoare a instituţiei.

Dr. Anna Fisher a fost selectată de NASA în ianuarie 1978 ca una dintre primele șase femei astronaut. A fost căsătorită cu astronautul Bill Fisher, care i-a fost coleg și cu care a avut doi copii, astfel că în 1984 a devenit prima mamă care a călătorit în spațiu.

În 1984, dr. Fisher a fost specialist al misiunii pe STS-51A Discovery. În timpul misiunii, echipajul a lansat doi sateliți și a fost prima misiune de salvare în spațiu, reușind recuperarea a doi sateliți înainte de reîntoarcerea pe Pământ. După terminarea primului ei zbor, Fisher a înregistrat 192 de ore în spațiu.

În prezent, dr. Fisher este astronaut de management și lucrează la dezvoltarea afișajului pentru Orion – Vehiculul Multifuncțional al Echipajului (MPCV),  sprijinind sarcinile utile europene pentru divizia de integrare a Stației Spațiale Internaționale. Foto: YouTube.ro