”Semnalul inițial trebuie să vină din partea Republicii Moldova, să se organizeze un referendum, pentru că așa prevede Constituția. Apoi este rândul conducerii să facă o întâlnire la nivel de președinți, să fie semnată declarația de Unire și aceasta să fie ratificată de parlamentele din cele două state și Unirea să se producă”, este de părere câștigătorul Galei Studenților originari din Republica Moldova, Iulian Gramațchi, referindu-se la unirea celor două state româneşti.
Dacă referendumul trece cu votul a cel puțin 50% pentru, atunci societatea trimite nu semnal și un asemenea referendum trebuie repetat și în România, pentru că modificările de frontieră se fac conform Convenției de la Helsinki cu acordul ambelor state, consideră studentul moldovean.
Tânărul mai crede că impulsul pentru unirea celor două state românești ar trebui să vină de la societatea civilă. ”Am participat în luna ianuarie 2014, la Strasbourg, la o întâlnire a diasporei din Rep. Moldova cu deputații participanți la APCE (Ana Guțu, Liliana Palihovici, Anatol Arhire și Valeru Ghilețchi, Stela Jantuan). I-am întrebat dacă nu cred că reunirea cu România ar trebui să fie un proiect național al Republicii Moldova alături de integrarea europeană. Domniile lor s-au arătat destul de deschiși acestei idei. Nimeni nu a spus nu. Da, există potențial, dar trebuie să vină semnale din partea societății civile„, a declarat Iulian Gramațchi, citat de Unimedia.info