Poliția Română și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au organizat, în această săptămână, un exercițiu demonstrativ de intervenție, în județul Giurgiu, în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei.
Polițiștii Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS), alături de specialiști ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), și-au exersat și testat modul de intervenție la un eveniment care implică substanțe sau agenți CBRNe (chimice, biologice, radiologice, nucleare sau explozive).
Intervențiile au fost realizate cu tehnică achiziționată în cadrul proiectelor cu finanțare europeană D-EMERSYS și JEROME.
La activități au asistat reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și ai SUCT Bulgaria – Unitatea specială de combatere a terorismului.
Exercițiul s-a desfășurat fără evenimente deosebite, iar principala concluzie a fost că unitățile speciale de intervenție române sunt pregătite să acționeze în cazul unor situații care implică substanțe sau agenți CBRNe.
În cadrul proiectului JEROME, Poliția Română – Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale a beneficiat de patru autospeciale, echipate pentru intervenția la evenimentele care implică amenințări chimice – biologice – radiologice – nucleare – explozibil de mare putere, pentru prelevarea de probe și transportul acestora. Aceste echipamente permit unităților de intervenție să colecteze date pentru a caracteriza situația în ceea ce privește tipul de eveniment, amplitudinea sa și definirea responsabilităților, obținând în același timp controlul asupra situației și asigurarea zonei de intervenție.
Dispozitivele de detectare rapidă a contaminanților au fost furnizate împreună cu mijloacele necesare pentru transferul de date către autoritățile responsabile de gestionarea situațiilor de urgență, permițând astfel un răspuns adecvat și eficient.