Universitatea de Stat din Comrat a marcat, pe 11 februarie, 25 de ani de la fondare, perioadă în care s-a înscris armonios în peisajul educaţional naţional şi devine tot mai vizibilă la nivel internaţional.La evenimentul aniversar a participat şi Ambasadorul României în Rep. Moldova, Marius Lazurca. Cu acest prilej, diplomatul român a felicitat conducerea Universității, apreciind rezultatele de până acum ale instituției. Acesta a reiterat deschiderea pentru cooperare a României în domeniul educației și cercetării academice.
De asemenea, la aniversare a participat şi başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care a subliniat că la Universitatea de Stat din Comrat are loc, de mai mulți ani, formarea de doctorate şi că sălile de clasă sunt echipate cu table albe electronice, proiectoare, calculatoare pentru a îmbunătăți treptat condițiile de viață ale elevilor.
Irina Vlah a adăugat că dezvoltarea economică și socială a Găgăuziei are mare nevoie de ” sânge nou ” – tineri profesioniști educați : “Sarcina noastră este aceea de a crea toate condițiile pentru ca tinerii să vină să la Universitatea de Stat din Comrat pentru a se realiza chiar în propria lor patrie“ .
Personalul didactic al universităţii, încadrat la cele 11 catedre de profil, depăşeşte în prezent numărul de 130 de persoane. Printre aceștia sunt 7 doctori habilitați, 51 de doctori, 8 profesori universitari şi 43 de conferenţiari universitari.
Universitatea de Stat din Comrat a pregătit peste 4.000 de specialişti de înaltă calificare în domeniul învățământului, economiei, agriculturii şi dreptului. Tot mai pregnant se profilează şi rezultatele activităţii ştiinţifice întreprinse în Universitate. În pofida unor deficienţe financiare, cunoscute de întreaga comunitate științifică din țară, instituţia reuşeşte anual să-și certifice rezultatele cercetărilor în reviste ştiinţifice de prestigiu cu factor de impact.
În anul 2015, o comisie specială, formată de Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare, a evaluat activitatea științifică a Universității de Stat din Comrat, confirmându-i performanţa în cercetare prin Certificatul de acreditare ştiinţifică, Seria P, nr. 071, la două profiluri: Dezvoltarea inovaţională a sectorului agroeconomic regional; Potenţialul uman în mediul policultural.
În 2015, România a deschis la Universitatea de Stat din Comrat un Centru de Informare unde, de la jumătatea acestei luni, un lector de la București va preda limba română pentru toți doritorii.
La eveniment a participat și primul președinte al Moldovei, Mircea Snegur, cel care a semnat decretul de înființare a universității.