Acasă Cultura / Culte Universul lui Gellu Naum în inima Rep. Moldova

Universul lui Gellu Naum în inima Rep. Moldova

Expozița „Gellu Naum și suprarealismul românesc” va fi vernisată pe 4 august, la Galeria La Rond, aflată în preajma statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău.

Evenimentul este dedicat aniversării a 100 de ani de la nașterea poetului, eseistului, prozatorului, dramaturgului și traducătorului Gellu Naum, considerat a fi cel mai important reprezentant al suprarealismului românesc și unul din cei mai importanți poeți români ai secolului douăzeci.

Punctul de plecare al acestui proiect îl constituie imaginile oferite de Muzeul Național al Literaturii Române, care a organizat o expoziție dedicată lui Gellu Naum la București în prima parte a anului.

Alcătuită din 18 bannere, de dimensiuni 0,95 x 2,05 m, conţinând fotografii, date biografice, fragmente de proză, articole, aprecieri ale criticilor etc., expoziția urmărește să reconstituie atmosfera în care a trăit și a creat unul din cei mai importanți poeți suprarealiști români, Gellu Naum, începând cu perioada pariziană când frecventează grupul suprarealist francez al lui Breton, trecând prin epoca în care ia naștere grupul suprarealist român (1941-1947) și terminând cu avatarurile epocii comuniste.

Gellu Naum s-a născut pe 1 august 1915, la București. A fost elev al Liceului „Dimitrie Cantemir” din capitală între anii 1926-1933, urmând apoi, între anii 1933-1937, cursurile Facultății de Litere și Filozofie a Universității din București.

Scriitorul a obținut, de-a lungul vremii, premii literare prestigioase precum: Premiul Uniunii Scriitorilor (1964, 1969, 1980), Premiul Academiei Române (1975), Premiul special al Uniunii Scriitorilor pentru întreaga activitate literară (1986); Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” (1992); Premiul pentru Poezie al orașului Münster (1999); Premiul pentru Poezie al Republicii Zair (1992) ș.a.

După 1990, Gellu Naum a fost invitat să susțină lecturi și prelegeri publice în Germania, Franța, Olanda și Elveția, opera sa fiind tradusă în principalele limbi de circulație ale lumii.