În contextul petițiilor primite pe tema protejării populației de urs brun și a tăierilor ilegale din țara noastră, o delegație a Comisiei pentru petiții (PETI) din Parlamentul European s-a întâlnit, la București, cu reprezentanții Ministerul Mediului – ministrul Barna Tánczos, secretarii de stat Ionuț-Sorin Banciu și Róbert-Eugen Szép, precum și reprezentanți ai MAI.
În cadrul întâlnirii, experți din cadrul MMAP au prezentat modul în care funcționează Sistemul SUMAL, colaborarea cu Poliția Română, pentru combaterea tăierilor ilegale și planurile de reconstrucție ecologică, pentru restabilirea ecosistemelor deteriorate și pentru a promova managementul durabil al pădurilor.
În problema gestionării populației de urs brun, una din preocupările petiționarilor, oficialii români au prezentat măsurile pentru conservarea populației de urs brun din România, cu mențiunea că protejarea vieții umane și prevenirea conflictelor om-urs sunt prioritare.
În context, a fost adus în atenție planul național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun (Ursus arctos) din România, aprobat de Ministerul Mediului în 2018, care stabilește măsuri de acțiune și conservare pentru specia urs brun, agreate la nivel internațional/European pentru o perioadă de 10 ani.
Ministrul Mediului Barna Tánczos a subliniat rezultatele celui mai recent studiu care estimează populația de urs brun din România. Potrivit acestuia, pe teritoriul țării noastre găsește un număr cuprins între 7.536 exemplare și 8.093 exemplare de urs brun și a anunțat pregătirea unui nou ordin de ministru cu măsuri active, care va prevede cotele de prevenție pentru această specie.
În perioada 15-18 mai, opt deputați europeni se află în România pentru a discuta cu oficiali guvernamentali, autorități locale și rezidenți, ONG-uri și alți experți în probleme de mediu privind gestionarea pădurilor și populația de urs brun.
Pentru a investiga problemele ridicate de mai mulți petiționari, cei opt deputați europeni se vor deplasa la București, Sfântu Gheorghe și Suceava.