Guvernul vrea să stimuleze românii să muncească după ce împlinesc vârsta standard de pensionare, adică să-și prelungească viața activă. În acest sens a fost pregătit un proiect de ordonanță de orgență care, pe lângă majorarea cu 50% a punctajului acelor persoane, mai conține și alte reglementări. Se propune ca avizele de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite, al căror termen de valabilitate este data de 31 decembrie 2018, să se mențină până la data de 1 septembrie 2023, dată până la care angajatorii au obligația de a normaliza condițiile de muncă. Perioada cuprinsă între 31 decembrie 2018 și 1 septembrie 2023 constituie stagiu de cotizare în condiții deosebite de muncă pentru care angajatorii datorează contribuția de 4%. (De precizat că angajatorii care dețin avize de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite trebuie să elaboreze un plan de prevenire și protecție. În urma controalelor Inspecției Muncii s-a constatat că angajatorii sunt în curs de realizare a programelor de normalizare a condițiilor de muncă).
Luând în considerare necesitatea stimulării rămânerii în actvitate a persoanelor care au împlinit vârsta standard de pensionare și doresc să rămână în activitate după data îndeplinirii condițiilor de vârstă standard și stagiu minim de cotizare pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limită de vârstă, Guvernul va modificara cadrul legal. Astfel, urmează a fi permis cumulul pensiei anticipate sau anticipate parțiale cu venituri realizare din activități profesionale desfășurate în mediul privat.
Totodată, se propune ca pentru asigurații care au realizat stagiul minim de cotizare și care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, punctajul lunar realizat în perioada respectivă să se majoreze cu 50%.