Site icon TIMP ROMÂNESC

Va fi realizat un studiu privind comunitățile românești din statele membre OCDE

Foto: Daily Express

În prezent, numărul românilor din afara granițelor țării este estimat la  10 milioane de persoaneMinistrul Natalia-Elena Intotero a făcut în ultima vreme mai multe declarații în care s-a referit la cei „10 milioane de români din afara țării”. La solicitarea jurnaliștilor de la HotNews, Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni a explicat că în acest număr sunt incluși „atât românii care trăiesc în comunitățile din diaspora cât și cei care trăiesc în comunitățile istorice/tradiționale din țările aflate în vecinatatea României.” 

„Statisticile oficiale ale României și ale altor state sau cele ale instituțiilor internaționale (precum UNStat, Eurostat etc.) sunt indicatori utili, care însă nu surprind realitatea statistică, fie din cauza periodicității cu care sunt realizate (există state unde recensămintele nu au fost efectuate de peste 10 ani), fie din cauza reticenței autorităților față de prezentarea cifrelor reale privind minoritățile. Ele oferă însă o bază pentru estimări și pentru identificarea tendințelor. Estimările indică existența unei distribuții echilibrate a românilor de pretutindeni, între cele două mari componente reprezentate de diaspora, pe de o parte, și de comunitățile istorice/tradiționale, pe de altă parte”, spune sursa citată.

„Diaspora română se cifra, conform estimărilor publicate în 2016, între 3,5 și 4 milioane de cetățeni români stabiliți în străinătate. Aceasta a înregistrat constant o tendință de creștere, ajungând la o rată de creștere anuală a emigrării de 7,3% în 2015, conform datelor ONU. 

În comunitățile istorice, estimările se apropie de 6 milioane de persoane (4,5 milioane în Republica Moldova inclusiv emigrația, 500.000 în Ucraina, 300.000 în Serbia, Bulgaria, Ungaria, 300.000 în Peninsula Balcanică, alții răspândiți în alte regiuni din fosta Rusie Sovietică sau Europa Centrală)”, explică ministerul în răspunsul solicitat.

MpRP precizează și că, luând în considerare importanța colectării de date suplimentare privind mobilitatea comunităților de cetățeni români în ultimii ani, România a încheiat în anul 2017 un acord cu OCDE privind realizarea unui studiu care vizează comunitățile românești din statele membre ale organizației. Studiul se realizează într-un interval de 18 luni și va conține elemente structurale privind compoziția și distribuția comunităților românești.

*** 

TIMP ROMÂNESC este un proiect media derulat de CENTRUL ROMÂN PENTRU INIȚIATIVĂ SOCIALĂcare încearcă astfel să construiască o platformă care să reunească informații semnificative despre comunitățile românești din afara granițelor și pozițiile unor ziariști și lideri care doresc să-și facă auzite opiniile pe marginea acestor subiecte.

Ne puteti urmări pe Facebook și Twitter ori transmite sugestiile Dvs. pe adresa de email: contact@timpromanesc.ro

Exit mobile version