După ce din data de 19 iunie și până la 5 iunie 2025, UE a decis reintroducerea automată a contingentului tarifar pentru ovăzul importat din Ucraina, Financial Times anunță că Uniunea este gata să aplice din nou taxe vamale și pentru importurile de zahăr și ouă, folosind „frâna de urgență” pentru protejarea propriilor producții ale țărilor membre.
Regulamentul ATM include o frână de urgență care se declanșată automat dacă volumele importurilor au atins media anuală a importurilor înregistrate între 1 iulie 2021 și 31 decembrie 2023. Pentru ovăz, această medie este de 2,440,56 tone. Odată atins acest volum, Comisia reintroduce contingentul tarifar corespunzător din ZLSAC în termen de 14 zile. Cota pentru ovăz este stabilită la 4.000 tone. Întrucât importurile de la începutul anului 2024 depășesc acest volum, taxele națiunilor cele mai favorizate (MFN) se vor aplica până la sfârșitul anului 2024. Cota ZLSAC pentru ovăz va fi din nou disponibilă începând cu 1 ianuarie 2025.
Ucraina a exportat puțin peste 7.000 de tone de ovăz către toate țările terțe în 2022 și 11.173 de tone din iulie 2023 până în mai 2024. În plus față de UE, aceasta exportă către și către alte continente.
În vigoare de la 4 iunie 2022, măsurile comerciale autonome (ATM) au avut efect pozitiv asupra comerțului Ucrainei către UE. Împreună cu culoarele de solidaritate, ATM-urile au asigurat că fluxurile comerciale din Ucraina către UE au rămas stabile în 2022 și 2023, în pofida perturbărilor majore cauzate de război și împotriva tendinței generale de scădere a comerțului Ucrainei în ansamblu. Importurile UE din Ucraina s-au ridicat la 22,8 miliarde de euro în 2023, comparativ cu nivelurile anterioare războiului de 24 de miliarde de euro în 2021.
Cele mai recente ATM-uri au introdus o frână de urgență pentru ouă, păsări de curte, zahăr, ovăz, porumb, crupe și miere, pentru a ține seama, de asemenea, de sensibilitățile UE. Nivelul exact al importurilor și nivelurile de declanșare relevante pot fi urmărite în timp real pe pagina de internet a uniunii vamale.
Ucraina este o putere agricolă care poate produce alimente mai ieftin decât statele membre ale UE și ar deveni în continuare principalul beneficiar al subvențiilor agricole – poziție deținută în prezent de Franța.
În iunie 2022, la patru luni după invazia Rusiei, Bruxelles-ul a convenit să renunțe la toate taxele vamale și cotele pentru importurile de alimente ucrainene, pentru a ajuta Kievul.
Cu toate acestea, în câteva luni, agricultorii din Polonia, Ungaria, Slovacia și alte țări vecine s-au plâns că surplusul de importuri ucrainene le amenință producțiile.
Prin mecanismele ”de urgență”, UE protejează fermierii europene, însă populația se vede nevoită să cumpere la prețuri mari produsele locale, generând inclusiv inflație. Având în vedere scăderea puerii de cumpărare, populația preferă să cumpere produse de bază mai ieftine, chiar dacă nu provin din UE.