Site icon TIMP ROMÂNESC

Vadim Bacinschi, premiat de Congresul FIJR

În cadrul celei de-a V-a ediții a Congresului Forumului Internațional al Jurnaliștilor Români a fost înmânat premiul anual acordat jurnaliștilor care militează pentru drepturile presei de limbă română din afara granițelor. În 2014, premiul a fost acordat jurnalistului Vadim Bacinschi, din regiunea Odesa (Ucraina).

„Sunt personalităţi dedicate patriei şi neamului care ar merita o maximă recunoaştere în timpul vieţii. Apelul lor la solidaritate şi ajutor este din ce în ce mai rar auzit de cei care ar trebui să-i aprecieze ca pe un model, într-o perioadă în care avem mai mult ca niciodată nevoie de repere morale şi etice. Acolo, în sudul Ucrainei, un român se încăpățânează să ofere o gură de oxigen comunității românești, din ce în ce mai hârțuită şi divizată. O face așa cum știe şi poate, așa cum a făcut-o de la absolvirea Facultății de Jurnalism din Chișinău în 1980, până la această publicație – Sud-vest, care rămâne poate singurul argument mediatic demn de luat în seamă. Vadim Bacinschi are ceva din aura şi tragismul martirilor – şi nu este o vorbă în vânt! A adunat scrierile românilor din sudul Basarabiei, ajuns sub altă stăpânire, şi le-a așezat sub coperțile a două antologii. A făcut-o sub ochii autorităților locale care cu siguranță „au apreciat” gestul. Cine știe cât a avut de suferit poetul şi jurnalistul Vadim Bacinschi şi familia sa, mutată la Odesa, şi cum a supraviețuit el într-o zonă, în care, deznaționalizarea era cuvântul de ordine oficial. Vadim Bacinschi a scris cărți, a publicat în presa locală, a avut şi tăria de a-şi edita propriile versuri. Acolo, banii sunt dați fără ezitare altei publicații care promovează limba „moldovenească”, de multe ori în… limba rusă! Au calculatoare, faxuri, stoc de hârtie, bunăvoința autorităților. Vadim Bacinschi nu are nimic din toate acestea. Are tărie, verticalitate morală şi națională şi un crez. Este un pilon în fața valurilor naționaliste. Şi nu știm cât va rezista dacă nu construim şi noi digul încrederii pentru românii din sudul Ucrainei”, se arată în documentul care susține distincția acordată lui Vadim Bacinschi.

În acest an, Congresul FIJR s-a desfășurat în perioada 13-15 iunie, la Bălți, R. Moldova. Lucrările din acest an au fost dedicate triadei new media – jurnalism – comunitate și au reunit la dezbateri jurnaliști de limbă română din cinci țări.

Exit mobile version