Oferta publică iniţială privind un pachet de 10% din acţiunile producătorului român de stat de energie nucleară Nuclearelectrica va fi amânată cel puţin până în a doua jumătate a lunii iulie, din cauza unor probleme legale, a anunţat şeful agenţiei de privatizare OPSPI, citat de Rador. România deţine 90% din acţiunile companiei, iar restul de 10% este deţinut de fondul de investiţii Fondul Proprietatea, pe care îl evaluează la 147 de milioane de euro.
Însă sindicaliştii de la Nuclearelectrica au atacat decizia de a se vinde o parte dintre acţiuni, susţinând că Franklin Templeton, un director de origine americană, a fost numit ilegal în funcţia de administrator al Fondului Proprietatea şi nu avea dreptul să voteze în favoarea ofertei publice iniţiale la întrunirea acţionarilor.
„Sindicatul… nu recunoşte calitatea de director a lui Franklin Templeton”, a declarat directorul OPSPI, Gabriel Dumitraşcu, citat în ediţia de luni a cotidianului Ziarul Financiar.
„Sperăm că până la sfârşitul săptămânii vom primi o decizie favorabilă, astfel încât să putem trimite spre aprobare oferta (de vânzare)”.
Guvernul a stabilit preţul unei acţiuni de la 11,2 la 15 lei în oferta publică iniţială din iunie, pe care se aştepta s-o lanseze la începutul acestei luni.
Numirea în 2010 a lui Franklin Templeton în funcţia de director al activelor la Fondul Proprietatea a fost atacată în justiţie, însă fondul a reuşit să anuleze decizia.
Oferta publică iniţială privind Nuclearelectrica va fi prima astfel de ofertă lansată pentru o companie de stat, de la scoaterea la vânzare în 2007 a unui pachet minoritar de acţiuni la distribuitorul de gaze Transgaz, şi este parte a unei campanii mai largi de privatizare pe care guvernul s-a angajat să o facă în schimbul primirii unui împrumut de la FMI.