Un proiect care prevede inventarierea, evaluarea şi reducerea impactului surselor antropogene de poluare în regiunea Dunării de Jos din Ucraina, România şi Republica Moldova, se află în Sudul Basarabiei istorice, regiunea Odesa. În cadrul programului, oraşul Vilkove (Vâlcov, n.red), supranumit şi „Veneţia estului”, va primi 4,4 milioane de euro pentru reconstrucţia instalaţiilor de epurare a apei, a anunţat, joi, şeful adjunct al Departamentului pentru Economie Externă şi Integrare Europeană al Administraţiei Regionale de Stat din Odesa, Anastasia Andronov.
„Acest proiect este un mecanism foarte important şi eficient pentru cooperarea cu UE în domeniul îmbunătăţiri calităţii vieţii şi competitivităţii regiunilor noastre de frontieră. În primul rând, este importantă infrastructura care rămâne după punerea în aplicare a unor asemenea proiecte. Interacţiunea zonelor de frontieră este, de asemenea, foarte importantă, mai ales în cadrul unor astfel de programe, care prevăd inventarierea, evaluarea şi reducerea influenţei surselor antropogene de poluare în regiunea Dunării de Jos din Ucraina, România şi Republica Moldova. Cea mai mare parte a programului va fi implementată în Vilkovo, adică în ‘Veneţia ucraineană’, care are de suferit de cauza situaţiei de mediu. Partea ucraineană a proiectului este de 4,4 milioane de euro, fonduri care vor fi utilizate pentru reconstrucţia şi dezvoltarea instalaţiilor de tratare a apei” – a subliniat Andronov, citat de Rador.
Vâlcovul a fost întemeiat în 1746 de către lipoveni veniţi din Rusia, pe locul satului moldovean părăsit Gura Lupului. În 1762, turcii, la rândul lor, l-au recunoscut ca „localitate”. În 1812, orăşelul a trecut în stăpânirea Rusiei, iar între 1856 şi 1878, a făcut parte, în mod succesiv, din principatul Moldovei, Principatele Unite si România, revenind apoi la Rusia, în urma Tratatului de la Berlin. În perioada românească (1918-1940 şi 1941-1944), Vâlcovul a făcut parte din judeţul Ismail şi era considerat drept „Veneţia estului”, datorită numeroaselor canale existente de-a lungul străzilor. Prin urmare, cel mai utilizat mijloc de transport de către localnicii din Vâlcov este barca. Oraşul are aproximativ 9.000 de locuitori, printre care ruşi lipoveni, ucraineni, români, găgăuzi şi bulgarii.