Partidul Verde şi Institutul Verde din România se arată dispuse să ofere consultanţă gratuită autorităţilor din Republica Moldova în implementarea standardelor europene şi în accesarea fondurilor europene de interes comunitar, anunță portalul ipn.md.
Secretarul general al Partidului Verde din România, Silviu Dumitru, a menţionat, într-o conferinţă de presă, că împreună cu alţi colegi din România vor ajuta Rep. Moldova să aibă un parcurs lin în perioada de pre-aderare la Uniunea Europeană, şi astfel să fie evitate erorile pe care le-a comis România.
„Ne-a fost greu să parcurgem acest drum. S-au comis greşeli, poate chiar prea multe, şi de aceea ar fi bine ca Moldova să evite acest lucru. Am văzut ce se întâmplă cu această ocazie şi ştim cum trebuie să fie desfăşurat dialogul între instituţiile statului şi Uniunea Europeană. Ce acţiuni trebuie să se facă de către Guvern ca să se reuşească o aderare cu succes”, a spus Silviu Dumitru.
Preşedintele ONG-ului Institutul Verde din România, Tudor Georgescu, a precizat că organizaţia pe care o conduce şi-a asumat responsabilitatea de elaborare a unei strategii de dezvoltare durabilă, la care participă mai multe ţări europene, inclusiv Rep. Moldova.
„Această strategie este un model de dezvoltare, bazat pe principii de conservare a mediului şi dezvoltarea colectivităţilor, mai mult decât se face în prezent. Am pus la dispoziţia partenerilor din Moldova toată experienţa noastră în domeniul creării programelor de finanţare cât mai eficiente. Este important pentru Moldova să înveţe repede să respecte regulile impuse de UE, pentru că este singura opţiune corectă a ţării”, a subliniat Tudor Georgescu. Acesta a adăugat că iniţierea unei strategii naţionale de dezvoltare este mai mult decât necesară pentru Moldova, iar experţii din România îşi propun ajutorul.
Tudor Georgescu a precizat că, împreună cu membrii Partidului Verde din Moldova şi România au avut mai multe întrevederi cu primari din Rep. Moldova, care au demonstrat capacitatea de accesare a fondurilor europene. Primarii au cerut ajutor în accesarea unor investiţii mai serioase pentru soluţionarea problemelor legate de dezvoltarea comunităţilor, precum cele de infrastructură, canalizare etc. Acesta a adăugat că vor avea loc întrevederi şi cu reprezentanţii partidelor de la guvernare, în care vor prezenta modelul strategiei de dezvoltare naţională, care va facilita integrarea europeană a Rep. Moldova.