Site icon TIMP ROMÂNESC

Veteran de război român decorat de ministrul Apărării slovac

Generalul în retragere Neculai Pruteanu, în vârstă de 92 de ani, veteran al celui de-al doilea Război Mondial, a fost decorat de ministrul Apărării slovac, în contextul ceremoniilor desfășurate cu prilejul împlinirii a 73 de ani de la începerea Insurecției Naționale Slovace. Generalul Pruteanu a participat alăƒturi de Regimentul 27 Infanterie Bacăƒu la luptele de la Debrecen, Banska Bystrica și Zvolen. A fost rănit pe frontul din Cehoslovacia, a fost comandant de pluton în timpul celui de-Al Doilea Răƒzboi Mondial, iar dupムanul 1945 a ocupat succesiv funcțiile de comandant de companie, comandant de batalion, locțiitor și șef de stat major. A trecut în rezervă în anul 1978.

În Slovaciaƒ, ziua de 29 august este săƒrbăƒtoare naționalăƒ, marcând momentele din 1944, când slovacii au lansat o insurecție armatムîmpotriva trupelor germane care ocupaserムțara. Luptele au început în localitatea Banska Bystrica. Inițial, trupele slovace au fost învinse, dar luptele au continuat pânムîn 1945, când Slovacia a fost eliberatムcu sprijinul armatelor rusムși românăƒ.

Pe teritoriul Slovaciei, la Zvolen, se aflムîn prezent cel mai mare cimitir militar românesc din străƒinăƒtate – 10.384 de morminte. Pe lângムacesta, în toatムțara sunt ridicate alte 14 monumente în cinstea soldaților români care au pierit pe front în luptele din 1944-1945.

Colaborarea în domeniul mormintelor și operelor comemorative de răƒzboi între Slovacia și România a fost întăƒritムîn 2006, prin semnarea, la Bratislava, a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Slovace privind mormintele de răƒzboi.

O delegație guvernamentală din România, condusă de vicepremierul Marcel Ciolacu a participat marți, 29 august, la evenimentele dedicate Zilei Insurecției Naționale în Slovacia.

Şeful Departamentului pentru politica de apărare şi planificare a depus o coroană de flori la Cimitirul Militar al Armatei Române din oraşul Zvolen, apoi a luat parte la ceremonia desfăşurată la Muzeul Insurecţiei Naţionale Slovace din Banská Bystrica. Ceremonia a avut loc în prezenţa preşedintelui Slovaciei, Andrej Kiska.

La finalul ceremoniei de la Muzeul Insurecţiei Naţionale Slovace, secretarul de Stat în MApN, Mircea Duşa, a oferit Emblema de Onoare a Armatei României unui veteran slovac. Ján Steinsdorfer are 96 de ani şi a participat direct la insurecţia antifascistă, însoţind trupele Armatei Roşii şi pe cele ale Armatei Române în trecerea liniei de front şi în eliberarea prizonierilor.

Vicepremierul Ion Marcel Ciolacu a depus coroane de flori la Cimitirul Militar al Armatei Române din orașul Zvolen, din Slovacia, și la Monumentul Eroilor din Banská Bystrica, pe care este inscripționat în limba română ”Mulțumiri armatei române, eliberatoarea orașului”, în cadrul ceremoniilor de comemorare a eroilor militari români căzuți în Al Doilea Război Mondial pe fronturile de pe teritoriul actual al Republicii Slovace.

Ceremoniile au fost organizate pentru a marca 73 de ani de la începerea Insurecției Naționale Slovace din 29 august 1944, sărbătoarea națională a poporului slovac. Ostaşii români au contribuit, alături de aliații lor, la eliberarea a peste 1.700 de localități, între care 31 de oraşe din fosta Cehoslovacie. Memoria lor este cinstită și astăzi în mai mult de 50 de localități din Slovacia, prin monumente, troițe, plăci comemorative sau în cimitire militare.

În discursul rostit la ceremonia organizată cu același prilej la Muzeul Insurecției Naționale Slovace, din Banská Bystrica – la care au participat, de asemenea, președintele Slovaciei, Andrej Kiska, prim-ministrul slovac, Robert Fico, și președintele Consiliului Național al Republicii Solvace, Andrej Danko, ministrul Apărării, Peter Gajdos, – vicepremierul Ion Marcel Ciolacu a mulțumit poporului slovac și autorităților centrale și locale pentru modul exemplar în care prețuiesc și comemorează memoria ostașilor români și a adresat un mesaj de felicitare poporului slovac cu prilejul Zilei Naționale. Oficialul român a omagiat jertfa ostașilor români și aliați căzuți la datorie în cel de-al Doilea Război Mondial și a subliniat că istoria și experiențele comune ale popoarelor român și slovac au creat premisele bunelor relații bilaterale din prezent.

Datorăm victimelor războiului nu doar respect și cinstirea memoriei, ci și însușirea lecției suferințelor lor. Ne revine responsabilitatea de a păstra încrederea și credința lor într-o lume liberă și democratică și de a ne aduce propria contribuție la promovarea valorilor libertății și păcii, iar istoria și experiențele noastre comune au creat premisele bunelor relații bilaterale din prezent. Suntem parteneri în Uniunea Europeană și în NATO, unde împărtășim aceleași valori și principii democratice și promovăm obiective comune în domeniul securității și apărării”, a declarat vicepremierul Ion Marcel Ciolacu, exprimându-și convingerea că bunele relații româno-slovace vor continua să se dezvolte și să se consolideze.

La ceremoniile de la Zvolen și Banská Bystrica a participat, ca invitat special, și veteranul de război, general în retragere Neculai Pruteanu, unul dintre militarii români care au luptat la Banska Bystrica, Zvolen, Kremnika, Murani sau Breznova și unul dintre ultimii supraviețuitori care au luptat atât pe frontul de Est, cât și pe cel din Vest.

Pe lângă aceste ceremonii, viceprim-ministrul Ion Marcel Ciolacu a participat, în Slovacia, la un dejun de lucru oferit de vicepremierul slovac Peter Pellegrini, ministru al Investițiilor și Informatizării, și a vizitat Consulatul Onorific al României de la Banská Bystrica.

Din delegația română care l-a însoțit pe vicepremierul Ion Marcel Ciolacu în Slovacia au făcut parte secretarul de stat în cadrul Ministerului Apărării Naționale Mircea Dușa, ambasadorul României în Republica Slovacă, Steluța Arhire, general de brigadă Teodor Incicaș, Statul Major General, general–maior Petrică Lucian Foca, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite, și consilierul de stat Florin Vodiță.

Membrii delegației au acordat cu acest prilej decorații veteranilor de război și au înmânat Emblema de Onoare a Armatei Române primarului orașului Zvolen, doamna Lenka Balkovicova, și directorului Muzeului Insurecției Naționale Slovace, din Banská Bystrica, Stanislav Micev.

Exit mobile version