Tenorul Vlad Miriţă şi actorii Teatrului „Masca” au fost aplaudați la scenă deschisă și i-au făcut să vibreze de emoție pe românii din Serbia care au venit la spectacolul susținut în 7 iulie, la Petrovasâla. În premieră, românii din Serbia au avut prilejul de a viziona un spectacol de teatru non-verbal, care prin efectele speciale de lumină, gesturi, expresii şi muzică reprezintă un teatru diferit de celelalte.
Evenimentul a fost organizat de ICR în parteneriat cu Comunitatea Românilor din Serbia.
”Parcul” (regia Mihai Mălaimare) reprezintă un spectacol gestual care te poartă prin istoria Bucureştiului din ultimul secol. Spectacolul începe în Parcul Cişmigiu în 1854. Pensionarii adunaţi în jurul tablei de şah rezistă trecerii timpului. Personajele se schimbă precum vremurile, fără cuvinte, urmând cursul vremii. Lumina îţi conduce atenţia, mâinile şi corpul exprimă vorbe sincronizate perfect cu efectele sonore. Statui pline de culoare întruchipând personaje istorice, parcă din lumea lui Caragiale, au fermecat spectatorii, ridicând în picioare publicul din Petrovasâla.
Tenorul Vlad Miriță, acompaniat la pian de Alexandru Burca, a prezentat povestea bărbatului interbelic, influenţat de romantismul şi naturaleţea muzicii româneşti de altădată. Melodiile interpretate de Zavaidoc, Gică Petrescu sau Cristian Vasile au captat publicul din sala de spectacole a Casei de Cultură din Petrovasâla care au răsplătit renumitul tenor prin ropote de aplauze.
La spectacol au fost prezenţi Cosmin Victor Lotreanu, consul general al Consulatului României din Vârşeţ, Dragana Komatina vicepreşedinta plasei Alibunar, Ion Omoran preşedintele executiv al CNMNR, dar şi românii din majoritatea localităţilor cu populaţie românească din Voievodina precum Vârşeţ, Coştei, Râtişor, Vlaicovăţ, Jamul Mic, Iablanca, Nicolinţ, Alibunar, Sân Mihai, Seleuş, Satu Nou, Panciova, Uzdin, Ecica, Sărcia, Doloave, Covin, Grebenaţ.
Pe tot parcursul zilei de 7 iulie, a avut loc expoziţia de port popular şi artizanat, al românilor din Petrovasâla în organizarea asociaţiei „Mâini harnici bănăţene”.