Site icon TIMP ROMÂNESC

Vicepremierul britanic Nick Clegg respinge temerile legate de imigranţi

Nick Clegg a stârnit indignare când a afirmat că nu va exista un nou val de imigranţi în Regatul Unit al Marii Britanii peste şase săptămâni, după ce românii şi bulgarii nu vor mai supuşi restricţiilor legate de piaţa muncii. Vicepremierul liberal-democrat a refuzat să facă o estimare a numărului de oameni care s-ar îndrepta spre Marea Britanie în conformitate cu noile reglementări ale Uniunii Europene pe tema liberei circulaţii, care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2014.

El a spus că situaţia nu este similară cu cea din urmă cu zece ani, atunci când a avut loc o primă eliminare a controlului de frontieră şi când sute de mii de persoane din Polonia şi din alte state membre est-europene au venit în Marea Britanie.

Clegg a declarat: „Înţeleg această îngrijorare şi o urmărim cu atenţie. Nu vom face niciun fel de previziuni hazardate despre ceea ce se va întâmpla, dar situaţia este destul de diferită şi momentul este diferit de cel de ultima dată„. După ce opt state din fostul bloc estic au aderat la UE în 2004, cifra medie anuală a imigraţiei a urcat la 250.000/an.

Clegg a mai precizat că guvernul laburist a greşit renunţând imediat la restricţionarea vizelor, când ar fi trebuit să facă asta în etape, aşa cum au procedat majoritatea celorlalte ţări din UE. „Ridicăm restricţiile în acelaşi timp cu toate celelalte ţări din Uniunea Europeană„.

Săptămâna trecută, fostul ministrul laburist de Interne, Jack Straw, a recunoscut că guvernul anterior a făcut o „uriaşă greşeală”. La acea vreme, Ministerul britanic de Interne  a estimat că numărul est-europenilor care vor veni în Marea Britanie se va situa între 5.000 şi 13.000.

Guvernul laburist a ridicat restricţiile într-un mod despre care Jack Straw şi alţii afirmă că e o greşeală, şi au făcut-o aşa cum au făcut-o numai Suedia şi Irlanda. Cu alte cuvinte, singurele ţări spre care cetăţenii din Europa Centrală şi de Est se puteau îndrepta erau Marea Britanie şi încă două. Aşadar, de această dată, situaţia este diferită„, a mai spus domnul Clegg.

El a estimat că imigranţii se vor duce în altă parte. „Există multe alte ţări, mai ales în sudul Europei, unde s-au stabilit deja mari comunităţi de români. Sute de mii de britanici au avut de beneficiat ducându-se să trăiască şi să muncească în alte zone din UE. Este o situaţie cu două tăişuri”,a arătat el.

Argumentele lui au fost însă respinse de susţinătorii cruciadei iniţiate de „Daily Express” în sprijinul menţinerii controalelor.

Parlamentarul conservator Philip Hollobone a declarat: „Sper să aibă dreptate, dar mă tem că n-are. Principala îngrijorare este legată de faptul că ne-am putea trezi cu un alt mare val, căruia pur şi simplu nu îi vom putea face faţă„.

Organizaţia MigrationWatch a estimat că, în următorii cinci ani, din Bulgaria şi România vor veni anual între 30000 şi 70000 de oameni. Săptămâna trecută, cifrele oficiale sugerau că mulţi dintre ei sosesc deja cu viză temporară. Domnul Clegg a spus că autorităţile locale trebuie să facă mai mult pentru a preveni eventuale conflicte cu imigranţii romi.

Problema a ajuns pe prima pagină a ziarelor în momentul când David Blunkett, un alt fost ministru laburist de interne, a avertizat că ar putea exista „tulburări” în circumscripţia sa electorală din Sheffield, Brightside şi Hillsborough. Domnul Clegg, care reprezintă şi el o circumscripţie din Sheffield, a recunoscut că au existat tensiuni, dar a susţinut că ele au fost ţinute sub control la nivel local.

Peste 75000 de cititori au sprijinit deja petiţia ziarului „Daily Express” în care premierului David Cameron i se cere să nu ţină seamă de UE şi să păstreze restricţionarea vizelor pentru români şi bulgari.

Exit mobile version