Site icon TIMP ROMÂNESC

Vicepremierul Moldovei, Valeriu Lazăr, mesagerul omologului său rus, Dmitri Rogozin

Vicepremierul Rep. Moldova, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a anunțat luni că Moldova nu va semna un nou contract cu Gazprom, dar îl va prelungi pe cel vechi pentru un an. Acesta ar fi rezultatul negocierilor purtate de Lazăr la Moscova, unde a participat, în perioada 19-20 septembrie, la şedinţa Consiliului economic al CSI.

Vicepremierul, ministrul Economiei a spus că în cadrul întrevederilor pe care le-a avut la Moscova a fost abordat și subiectul majorării tarifului pentru serviciile de tranzit la gazele naturale, la același nivel pe care îl achită România: „Am purtat negocieri asupra livrărilor de gaze naturale în anul viitor și a serviciilor de tranzit. Poziția Federației Ruse a fost de a ne oferi tariful pentru România. Până la urmă, am căzut de acord să prelungim contractele din anul acesta, pentru un an”, a declarat Lazăr. Ministrul a declarat că s-a optat pentru prelungirea contractului deoarece tariful pentru gaze oferit României este unul din cele mai înalte din Europa, şi anume de 470 dolari pentru o mie de metri cubi. În prezent, preţul de achiziţionare a gazelor livrate în Republica Moldova este de 387 dolari pentru 1000 de metri cubi.

Parafarea acestei înțelegeri se va face în scurt timp, după ce reprezentanții întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz și cei ai Gazprom se vor întâlni. Lazăr a mai anunțat că formula de calcul va rămâne neschimbată, iar tariful mediu de import va fi cu 10 dolari mai mic decât media actuală.

Totodată, Valeriu Lazăr a declarat că mesajul vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, precum că își dorește ca Moldova să nu înghețe la iarnă, a fost greșit interpretată: “Dmitri Rogozin m-a rugat să vă transmit că mesajul său nu a purtat nici un subtext”, a spus Valeriu Lazăr.

În decembrie 2006 a fost semnat contractul cu Rusia pentru furnizarea şi livrarea gazului pentru perioada 2007-2011. Acesta a expirat la 1 ianuarie 2012. De atunci, Republica Moldova importă gaz din Federația Rusă în baza unor contracte prelungite.

Părţile au convenit ca acesta să fie extins până la 31 iunie, anul trecut. Ulterior, urmează să fie semnat un nou contract pe termen lung privind livrarea de gaze naturale. Preţul de import al gazelor din Rusia în Republica Moldova este în prezent mai mic cu peste 10% decât plăteşte Ucraina, cu aproape 30% faţă de România şi Ţările Baltice.

Exit mobile version