Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a avut miercuri, 24 octombrie 2018, o întrevedere cu reprezentanți ai Camerei de Comerţ Americane pe lângă Uniunea Europeană (AmCham EU), aflați în vizită de lucru la București.
Reuniunea a avut loc în contextul pregătirilor pentru preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2019. Ministrul delegat a realizat o scurtă trecere în revistă a eforturilor consistente ale Guvernului României în procesul de pregătire a acestui mandat, respectiv a oportunităților și provocărilor generate de acest proiect de interes major pentru țara noastră.
De asemenea, oficialul român a prezentat și cei patru piloni tematici care vor sta la baza agendei de lucru a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, care vizează „Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate”, „Europa siguranței”, „Europa, actor global” și „Europa valorilor comune”.
Reprezentanţii AmCham au apreciat ocazia de a discuta cu ministrul român pe aceste teme, arătându-se interesaţi, în special, de consolidarea dialogului şi a cooperării pe durata exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. În context, oficialul român i-a asigurat pe partenerii americani că România rămâne un promotor ferm al relației transatlantice la nivel european.
„Suntem dedicați atât proiectului european, cât și Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. O relație transatlantică solidă este indispensabilă pentru securitatea și prosperitatea ambelor părți ale Atlanticului, iar Președinția României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului viitor va reprezenta o modalitate suplimentară pentru România și Statele Unite ale Americii de a coopera strâns în vederea dezvoltării și extinderii parteneriatului transatlantic„, a subliniat Victor Negrescu.
România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.
Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.