Site icon TIMP ROMÂNESC

Victor Negrescu: ”Ne dorim ca proiectul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene să aibă impact la nivelul întregii societăți”

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat, marți, 23 octombrie 2018, la dezbaterea cu tema ”Președinția României la Consiliul Uniunii Europene: așteptări, provocări, responsabilități„, organizată de Unitatea pentru Pregătirea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Universitatea Creștină ”Dimitrie Cantemir” din București.Evenimentul face parte din campania ”Dialoguri Europene”, prin intermediul căreia ministrul delegat pentru Afaceri Europene promovează Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, mandat pe care țara noastră îl va deține, în premieră, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019.

În cadrul dialogului cu studenții și cadrele universitare, ministrul delegat a subliniat nevoia unui consens la nivelul întregii societăți cu privire la afacerile europene, precum și a democratizării informației cu caracter european, pentru a aduce tot ce înseamnă Uniunea Europeană mai aproape de cetățeni.

Oficialul a evidențiat totodată și rolul pe care țara noastră îl va juca în prima jumătate a anului 2019, responsabilitate care, pliată pe calendarul angajamentelor legislative, dar și instituționale la nivel european, oferă oportunitatea unei plasări constructive în dezbaterile pe tema viitorului Uniunii Europene.

”Ne dorim ca proiectul Președinției României la Consiliului Uniunii Europene să aibă impact la nivelul întregii societăți, iar modul în care va fi exercitat acest mandat va reflecta capacitatea ţării noastre de a contribui la atingerea obiectivelor Uniunii Europene şi de a juca un rol în definirea viitorului acestui proiect. În acest spirit, mesajul pe care dorim să-l transmitem tuturor partenerilor noştri este acela că Uniunea Europeană nu trebuie să lase pe nimeni în urmă, ci trebuie să se preocupe de fiecare dintre cetățenii săi, indiferent de statul membru, regiunea sau localitatea din care aceștia provin”, a declarat Victor Negrescu.

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

Exit mobile version