Site icon TIMP ROMÂNESC

Victor Negrescu: Pregătirea Președinției României la Consiliul UE, prioritară

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat, miercuri, 6 septembrie, la lucrările celei de-a X-a ediții a Școlii Române de Dezvoltare #devcamp10, a cărui temă centrală o reprezintă progresele făcute în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

În cadrul consultării informale privind acțiunile României în domeniul cooperării pentru dezvoltare și pregătirii Președinției române la Consiliul Uniunii Europene, în prima jumătate a anului 2019, ministrul a subliniat importanța participării tuturor actorilor relevanți la procesele interne de fundamentare a pozițiilor oficiale ale României în domeniul afacerilor europene.

Este important să includem cât mai mulți actori în acest proces al pregătirii Preşedinţiei, iar dialogul permanent cu societatea civilă organizată, în domeniul afacerilor europene, este prioritar. Ne dorim o Președinție transparentă, iar alegerea politicilor prioritare trebuie să fie rodul unui proces consultativ. Am accelerat demersurile, iar până la finalul anului vom lansa conceptele principale și secundare ale Președinției noastre“, a declarat Victor Negrescu.

Acesta a evidențiat și rolul României în grupurile de lucru internaționale la care participă Uniunea Europeană.

În calitate de cadru universitar specializat în politicile europene de cooperare pentru dezvoltare, îmi doresc ca România să participe activ la discuțiile care se vor purta privind finanțările viitoare acordate acestui domeniu, noul Fond European pentru Dezvoltare sau viitoarele acorduri internaționale în materie“, a precizat Victor Negrescu.

Școala Română de Dezvoltare este un eveniment gândit ca un spațiu deschis de reflecție asupra problematicilor şi tendințelor europene şi globale în dezvoltare, un spațiu de dialog, de formare, de schimb de informații şi bune practici. În același timp, Școala Română de Dezvoltare contribuie la asigurarea unei interacțiuni durabile între actorii activi în domeniu, atât la nivel național, cât şi internațional. Încă de la prima ediție din 2008, Ministerul Afacerilor Externe finanțează anual acest eveniment, implementat în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România şi cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Ediția din acest an este o ediție aniversară, iar în ultimii zece ani Școala Româna de Dezvoltare s-a evidențiat ca un forum esențial pentru consolidarea capacitații societății civile  și a dialogului şi parteneriatului inter-instituțional în domeniul cooperării pentru dezvoltare.

Exit mobile version