Site icon TIMP ROMÂNESC

Victor Negrescu: ”România e pregătită să informeze, să îndrume și să sprijine cetățenii și companiile românești, pe tot parcursul procesului Brexit”

În perioada 3 – 4 noiembrie, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu,  s-a aflat într-o vizită de lucru în Marea Britanie, cu acest prilej având loc și o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi cu liderii administraţiei publice locale din Brent-Londra.Acţiunea face parte din campania de consultări publice „România în contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană”, în cadrul căreia sunt supuse discuţiei axele strategice de acțiune ale Guvernului României în contextul Brexit.

Documentul vizează asigurarea unui cadru de referinţă care să permită abordarea coordonată, la nivel guvernamental, a aspectelor complexe generate de procesul Brexit, marcând liniile generale ale abordării României şi permiţând, totodată, o flexibilitate de natură să acomodeze evoluţiile inerente unui proces de negociere dinamic şi impredictibil.

Totodată, ministrul delegat a participat la conferinţa ”From office to remote working trends in the digital era – The new reality of European Union”, organizată de Liga Studenților Români din Străinătate, Filiala Marea Britanie, împreună cu Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, la University College London. La evenimente au mai luat parte ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, respectiv deputatul Andrei Pop, preşedintele Grupului de prietenie cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Parlamentul României.

În intervenţiile sale, ministrul delegat a subliniat importanţa consultării directe cu cetăţenii români din Marea Britanie în ceea ce privește procesul Brexit, în scopul cunoașterii și gestionării eficiente a problemelor cu care aceştia se confruntă.

Cetăţenii români din Marea Britanie reprezintă o comunitate foarte importantă, a treia ca mărime din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, după cea poloneză şi cea irlandeză, fiind în general bine integrată în societatea britanică și contribuind la bunăstarea acesteia. Românii care locuiesc, lucrează sau studiază astăzi în Marea Britanie trebuie să știe că statul român depune toate eforturile pentru ca drepturile și interesele lor să fie menținute și protejate. Vom susține cu prioritate încheierea unui acord care să confere o protecție adecvată cetățenilor europeni şi care să asigure respectarea angajamentelor financiare asumate de Marea Britanie ca membru al Uniunii Europene. Obiectivul Guvernului este de a minimiza impactul negativ și de a fructifica oportunitățile, în cadrul unui proces decizional care ia în calcul toate opiniile relevante. Autoritățile române sunt în măsură să facă față oricăror situații generate de Brexit, dar şi să informeze, să îndrume și să sprijine cetățenii și companiile românești, pe tot parcursul procesului” a declarat Victor Negrescu.

În iunie 2016, un referendum popular organizat în Marea Britanie a decis retragerea acestei țări din Uniunea Europeană. În urma acestui rezultat, Guvernul britanic a declanșat, la 29 martie 2017, procedurile de retragere din Uniunea Europeană, conform Articolului 50 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Negocierile pentru stabilirea termenilor de retragere a Marii Britanii pot dura maximum doi ani, urmând ca la 30 martie 2019, pe perioada deținerii de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, Marea Britanie să piardă statutul de membru al blocului comunitar. În cazul eșuării negocierilor, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la doi ani de la declanșarea Articolului 50 fără un Acord de Retragere. Există și posibilitatea ca statele membre să convină unanim asupra prelungirii negocierilor.

Ministerul Afacerilor Externe, prin structura coordonată de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a creat la 22 martie 2017 un mecanism interministerial pentru pregătirea mandatelor României și urmărirea negocierilor pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Acesta include reuniuni la nivel de grupuri de lucru sectoriale (ori de câte ori este nevoie, în funcție de ritmul negocierilor); la nivel de coordonare între Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Finanțelor Publice (lunare) și reuniuni la nivel înalt (trimestriale). Consiliul Interministerial pentru Brexit, organism guvernamental care adoptă liniile politice pentru definirea pozițiilor României în negocierile dintre UE 27 și Marea Britanie, este condus de Prim-ministrul României și coordonat de ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Comunitatea românească din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a crescut constant după aderarea României la Uniunea Europeană, tendință menținută și în prezent. Conform datelor de la Oficiul Național de Statistică, precum și de la alte instituții relevante, 328.000 de români locuiesc în Marea Britanie. Din perspectivă socio-demografică, comunitatea românească este răspândită pe întreg teritoriul Regatului Unit, cu concentrări mai mari în regiunea Londrei și în zonele urbane Birmingham, Manchester și Liverpool, Edinburgh, Glasgow, Leeds, Belfast. Comunitatea românească este în general bine integrată în societatea britanică, cu calificări profesionale înalte, ocupând locuri de muncă în sectoare deficitare ale pieței muncii (medici, asistenți medicali, asistenți sociali), dar și în domenii care nu prezintă interes pentru forța de muncă locală, totuși necesare economiei și societății britanice (agricultură, construcții, îngrijirea persoanelor în vârstă).

Conform estimărilor unei organizații profesionale, în Marea Britanie lucrează peste 2.000 medici români, cărora li se adaugă numeroși specialiști în domeniul financiar-bancar, artiști, arhitecți, profesori, specialiști în IT și cercetători. În învățământul universitar britanic studiază în prezent aproximativ 10.000 de tineri români, la nivelul studiilor de licență, master și doctorat. Totodată, există o comunitate extrem de dinamică la nivelul corpului profesoral și de cercetare la nivel academic.

Exit mobile version