Site icon TIMP ROMÂNESC

Victorie a Opoziției la moțiunea de cenzură/Guvernul Dăncilă, demis 

După discursuri violente de o parte și de alta, parlamentarii au votat astăzi moțiunea de cenzură inițiată de PNL la adresa Guvernului Dăncilă. Au votat 242 de senatori și deputați. Au fost 238 voturi ”pentru” și patru ”împotrivă”.

Așadar, la 10 octombrie 2019, a căzut al doilea guvern PSD demis din actuala legislatură, după Cabinetul Grindeanu, demis prin moțiune inițiată de propriul partid.

Guvernul Dăncilă va rămâne, deocamdată, potrivit legii, să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de către membrii noului guvern. În această perioadă nu poate să adopte ordonanţe şi nici să inițieze proiecte de lege.

Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să convoace la consultări partidele parlamentare și să desemneze un candidat pentru funcţia de prim-ministru. În termen de zece zile de la desemnare, candidatul propus pentru funcția de premier trebuie să vină în parlament cu echipa guvernamentală, pentru a încerca să obțină votul de încredere.

Viorica Dăncilă este demisă, așadar, alături de întregul Cabinet.

A fost anunțat deja că vineri președintele Iohannis cheamă la consultări pentru desemnarea unui nou premier pe reprezentanții partidelor parlamentare, potrivit Constituției. Scopul întâlnirii este formarea unei majorități parlamentare care să susțină un premier, care ar fi desemnat prin decret prezidențial. Acesta va avea zece zile la dispoziție să vină în           Parlament cu un cabinet și să-l supună ”votului de încredere”.

Și dacă nu se formează o majoritate parlamentară, președintele poate desemna un prim-ministru, însă misiunea acestuia va fi complicată, pentru că ar constitui ceea ce este numit ”guvern minoritar”. Dacă este bun negociator, poate obține majoritatea necesară – tot 233 de voturi – pentru învestire.

Există și varianta ca, în absența unei înțelegeri politice care să coaguleze 233 de parlamentari, să rămână Guvernul Dăncilă interimar pentru 45 de zile. Termenul ar expira la 23 noiembrie, iar al doilea tur al alegerilor prezidențiale este programat pentru 24 noiembrie. Și aici, președintele alege premierul interimar, care poate fi și un alt membru al Cabinetului.

Un guvern interimar nu poate adopta ordonanțe de urgență și nici proiecte de legi – așadar, nici rectificarea, nici Legea bugetului pentru 2020 nu pot fi adoptate. Asta nu înseamnă că țara rămâne în blocaj pentru că bugetarii își vor lua salariile, iar alegerile vor putea fi organizate. A existat un precedent în 2009, în pragul alegerilor prezidențiale, când primul guvern condus de Emil Boc a fost demis prin moțiune de cenzură.

 

 

Exit mobile version