A doua sesiune a Adunării plenare a Conferinței privind Viitorul Europei, la care au participat inclusiv cetățeni și parlamentari ucraineni, a dezbătut, în zilele de 11 și 12 martie, cele 88 de recomandări formulate de grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni pe temele „UE în lume/Migrație” (adoptate în cadrul reuniunii de la Maastricht (Țările de Jos) din februarie) și „O economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă/Educație, cultură, tineret, sport/Transformarea digitală” (finalizate la Dublin (Irlanda) în februarie), precum și recomandările conexe ale grupurilor naționale de dezbatere ale cetățenilor. Invadarea Ucrainei de către Putin și reacția UE la această situație au ocupat un loc important în dezbaterile tematice din acest weekend.
În fiecare grup de dezbatere al cetățenilor europeni s-au reunit (față în față și la distanță) circa 200 de europeni cu vârste diferite, din medii diverse, provenind din toate statele membre, pentru a discuta și a adopta recomandări cu privire la provocările prezente și viitoare pe care le întâmpină Europa.
În cadrul dezbaterii pe tema „UE în lume”, au vorbit reprezentanți ai refugiaților de războidi Ucraina, parlamentari din Rada Supremă a Ucrainei și reprezentanți ai asociației PromoUkraina și reprezentanți din Balcanii de Vest.
Guy Verhofstadt (Parlamentul European), copreședinte al Comitetului executiv al Conferinței, a vorbit despre schimbările necesare pe care trebuie să le parcurgă Europa pentru a face față noii ordini mondiale care se întrevede, având în vedere undele de șoc pe care războiul din Ucraina le creează pe întreg teritoriul Uniunii Europene.
Și Clément Beaune (președinția franceză a Consiliului) a vorbit despre reformarea și consolidarea Uninii Europene, având în vedere evenimentele dramatice care au loc.
În perioada 25-26 martie, adunarea plenară a conferinței va lucra la propunerile sale, care se vor baza pe recomandările grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni și pe cele ale grupurilor de dezbatere de la nivel național, pe contribuțiile colectate prin platforma digitală multilingvă și pe dezbaterile din cadrul adunării plenare a conferinței și al grupurilor de lucru, organizate pe teme.
Adunarea plenară a conferinței este compusă din reprezentanți ai Parlamentului European, ai Consiliului, ai Comisiei Europene, ai parlamentelor naționale și ai cetățenilor. De asemenea, participă reprezentanți ai Comitetul Regiunilor și Comitetul Economic și Social, partenerii sociali și reprezentanți ai societății civile. Pe bază de consens, adunarea plenară își va prezenta propunerile Comitetului executiv, pentru ca acesta să elaboreze concluziile finale ale conferinței.