Site icon TIMP ROMÂNESC

Vinurile româneşti degustate la Milano: Suntem consideraţi un nou jucător pe piaţa mondială, recuperăm cu pași repezi!

Vinurile românești au fost protagonistele unei degustări de excepție care a avut loc la Milano, la începutul lunii. Unul dintre restaurantele prestigioase din Milano a găzduit un eveniment organizat de o tânără somelier româncă, Yvone Pădurariu, 27 de ani.

La eveniment au participat 60 de persoane, români și italieni, care s-au declarat deopotrivă plăcut surprinși de calitatea vinurilor românești. Supriza, de fapt, constă în faptul că dintre cele cinci vinuri prezentate, niciunul nu aduce cu cele din comerț. „Am mers personal în România în crame pentru a alege acele vinuri care pot concura marile vinuri”, a declarat Yvone.

O parte consistentă a discuțiilor de pe marginea prezentării au fost legate de concentrația alcoolică a vinurilor prezentate, care ajunge aproape de 14 grade la Feteasca Albă Regală: ”Concentrația alcoolică nu este foarte importantă, gustul și persistența unui vin însă sunt foarte importante. Piața românească, chiar dacă are o tradiție interesantă, este considerată pe plan mondial un «nou jucător». Recuperăm cu pași repezi, dar pe piață suntem văzuți la fel ca noii producători de vin cum ar fi Noua Zeelandă, Australia sau chiar China.””

Degustarea a fost animată și de comparația inevitabilă dintre vinurile italiene și cele românești: ”Ca să vorbim pe o scară de valori, România pe plan mondial este un producător peste medie, aș spune de nota șase. Ceea ce nu e puțin. Însă pierdem mult la marketing, la prezentare și chiar la mentalitatea producătorilor. Avem mult de lucrat, chiar la nivel de disponibilitate pentru a da informații ori de simplu acces la crame”.

Yvone a ales cinci vinuri pentru această prezentare, toate produse din Fetească, soi românesc 100%: „Am ales două vinuri albe și trei roșii din Fetească Albă de la Dealul Mare (Iași), Fetească Albă Regală, iar ultimele trei (roșii), toate din bob negru de Fetească Albă. Ideea a fost să subliniez diferențele în același soi de vin, în funcție de cum este învechit, în butoi sau în sticlă”.

 

Exit mobile version