Site icon TIMP ROMÂNESC

Vioara lui Enescu a încheiat prima călătorie muzicală a toamnei

Vioara Guarneri del Gesu, supranumită ”Catedrala”, cea pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu), a răsunat în seara de 19 septembrie la Slatina, în ultimul recital al ediţiei din anul 2017 a turneului naţional ”Vioara lui George Enescu”, organizat de Radio România. Turneul a început pe 12 septembrie și a poposit la Alba Iulia, Deva, Pucioasa, Tulcea și Slatina. Programul recitalurilor a fost unul atractiv, cu piese de mare popularitate şi sensibilitate, menite a-i atrage spre acest gen muzical şi pe cei nefamiliarizaţi cu el.Numeroşii spectatori prezenţi la recitaluri au fost cuceriţi de sunetul extraordinar al viorii, impresionaţi fiind, în aceeaşi măsură, de interpretarea celor doi mari solişti, protagonişti ai turneului: violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail.

Ne-am bucurat mult că au trecut și pe la noi. Iubim acești artiști”. ”Vioara sună atât de cald dar pregnant. E o minune”. ”Un regal în orașul nostru. A fost minunat să ascultăm recitalul cu fotografia lui Enescu pe fundal. A fost un arc peste timp și o legătură profundă în muzică”, au spus spectatorii.

La final de turneu, cei doi soliști declară: ”Cu siguranţă există un segment de public care nu prea are acces la sălile de concerte. Fie că oraşul nu are viaţă muzicală sau viaţă culturală foarte bogată, fie că e prea departe o eventuală filarmonică sau din diverse alte motive. În orce caz, faptul că aducem muzica de bună calitate, prin intermediul Radio România, la sursă, cred că este de mult folos. La un moment dat, ne-a spus un preot , într-un sat: “Domnilor, dumneavoastră sunteţi ca Arhanghelii Mihail şi Gavriil”. Mi-a plăcut foarte mult ideea aceasta (…). De multe ori, turneul este un mijloc de a arăta publicului din România că există şi acest gen de muzică şi mai mult decât atât, cred că reuşim, măcar în parte, să-l atragem către sălile de concerte’’. (Gabriel Croitoru)

Este un sentiment de bucurie imensă, fiindcă înseamnă că, ceea ce încercăm să facem, să transmitem emoţie, cu ajutorul instrumentelor, cu ajutorul muzicii, se îndeplineşte. Şi atâta vreme cât o facem cu multă sinceritate şi publicul percepe acest lucru, nu putem avea decât succes”. (Horia Mihail)

Peste foarte puțin timp, Vioara Guarneri și Gabriel Croitoru vor porni din nou la drum pentru o luptă din care întotdeauna muzica iese câștigătoare. Celebrul Duel al Viorilor, turneul în care va putea fi ascultată în competiție cu vioara Stradivarius a lui Liviu Prunaru, începe pe 27 septembrie.

Exit mobile version