Site icon TIMP ROMÂNESC

Violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea concertează la ICR Londra

Institutul Cultural Român și Ambasada României la Londra, în colaborare cu Universitatea de Vest Timișoara, Fundația Culturală„Remember Enescu“, Asociația „Art in Conversation“ și Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, aduc în fața publicului londonez, în cadrul Seriei „Concertelor Enescu”, doi muzicieni de talie internațională – violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea. Concertul susținut de cei doi muzicieni va avea loc joi, 9 noiembrie 2023, la sediul reprezentanței ICR din 1 Belgrave Square.

După ce, în luna octombrie, în Sala Enescu a ICR Londra au răsunat acordurile viorii lui Enescu, Guarneri „Catedrala”, mânuită magistral de Gabriel Croitoru, luna noiembrie va oferi melomanilor privilegiul de a-l asculta pe unul dintre cei mai impresionanți și carismatici violoniști români ai momentului, Alexandru Tomescu, cântând pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, construită în 1702.

Repertoriul recitalului de vioară și pian cuprinde Meditație din opra Thaïs de Jules Massenet, Liebesleid și Liebesfreud de Fritz Kreisler, Centone di sonate Op. 64, MS 112: Sonata nr. 1 ȋn La minor de Niccolo Paganini, Balada și Impromptu concertant de George Enescu, precum şi o creație a compozitorului contemporan Călin Huma, Concertul pentru vioară şi pian.

Mă onorează participarea în cadrul Seriei de Concerte Remember Enescu, prezentate la nivel internațional, și posibilitatea de a cânta muzica lui George Enescu, a marilor compozitori ai lumii, dar și a unor compozitori români contemporani în fața publicului european. Totodată, turneul este o foarte bună ocazie de a face cunoscut patrimoniul național și valorile românești, și, nu în ultimul rând, de a vorbi despre Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023, ca o destinație culturală europeană importantă, declară violonistul Alexandru Tomescu.

Este o onoare și o imensă bucurie pentru ICR Londra să prezinte concertul violonistului Alexandru Tomescu și al pianistei Sînziana Mircea. Talentul și carisma muzicienilor români precum și repertoriul atent ales vor încânta deopotrivă publicul britanic și membrii comunității românești din Regatul Unit. Multe mulțumiri partenerilor ICR Londra care au făcut acest concert posibil, declară directorul ICR Londra, Aura Woodward.

Seria „Concertelor Enescu” se desfășoară, fără întrerupere, sub egida Societății Enescu din Marea Britanie, încă din 2007. De-a lungul anilor, au concertat sute de muzicieni români, britanici și internaționali, uniți prin pasiunea de a aduce compozițiile enesciene în prim plan și de a le prezenta în context internațional, conservând astfel memoria geniului tutelar al muzicii românești.

Alexandru Tomescu este unul dintre cei mai cunoscuți violoniști români cu o carieră internațională prestigioasă, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică. După o carieră realizată în Europa și în lume, presărată cu succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică. Preocuparea sa pentru muzica de cameră îl determină ca în 2003, împreună cu pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma, să formeze „Romanian Piano Trio”, una dintre cele mai de succes formule clasice ale ultimilor 30 de ani. Pentru măiestria lui, în septembrie 2007, Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta pe renumita vioară Stradivarius Elder-Voicu, construită în 1702. Vioara, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi unul dintre cele mai bine conservate instrumente Stradivarius din lume. Alexandru Tomescu a studiat la Ecole Superieure de Musique, Sion, Elveţia cu prof. Tibor Varga, la Southern Methodist University, Dallas, Texas cu prof. Edward Schmieder, la Universitatea de Muzică Bucureşti, cu prof. Ştefan Gheorghiu şi la Şcoala de Muzică „George Enescu” din Bucureşti cu prof. Mihaela Tomescu.

Pianista Sînziana Mircea, tânără artistă Steinway, desfășoară o carieră internațională în Europa, America de Nord și Asia. Pianista și-a făcut debutul la Tokyo Metropolitan Theatre din Japonia și St. Martin-in-the-Fields din Londra când avea doar 20 de ani. Patru ani mai târziu, a debutat la Carnegie Hall din New York într-un recital răsplătit de publicul american cu ovații în picioare. Curând după aceea, Sînziana Mircea a întreprins primul său turneu în China. Recentele sale apariții includ Carnegie Hall, Sala Radio București, Filarmonica din Stockholm, Filarmonica din Tallinn, Harvard Club New York, Filarmonica din București, London Steinway Hall, Tokyo Steinway Hall, Sapporo Concert Hall, Nanjing Arts Center, Harbin Concert Hall. Sînziana Mircea a primit în 2017 titlul de Young Steinway Artist, desemnând cei mai promițători pianiști din întreaga lume. Înregistrările concertelor ei au fost difuzate de toate canalele radio europene importante pentru muzică clasică, inclusiv BBC Radio 3, RAI 3 Italia, Music3 Belgia sau Radio România Muzical. Până la acest moment, pianista a lansat trei CD-uri: Fortuna – Piano Sensation, Unending și Nihil Sine Deo, desemnat cu locul al treilea la concursul național pentru cel mai bun CD de muzică clasică din România în 2016, organizat de Radio România Muzical și a ȋnregistrat alte două ȋn compania lui Alexandru Tomescu. Ȋn prezent predă la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sassari, Sardinia, Italia.

Seria Concertelor „Rememeber Enescu“ face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul OVERBORDER CULTURE+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Exit mobile version