Cu ocazia Zilei Naţionale a României şi sărbătoririi a 135 de ani de relaţii diplomatice româno-germane pe 1 Decembrie va avea loc, la Gendarmenmarkt Berlin, un concert de muzică clasică, susţinut de către violonistul Alexandru Tomescu şi Trioul Dinu Lipatti Plus. Evenimentul este organizat în colaborare cu Ambasada României la Berlin.
Din program vor face parte Alexandru Tomescu (vioară), Johann Sebastian Bach: sonata I în sol minor, Eugène Ysaÿe: Obsession din Sonata a II-a, Eugène Ysaÿe: Sonata a III-a (dedicată lui George Enescu), George Enescu: Lăutarul din suita „Impresii din copilărie”, Fritz Kreisler: Recitativ şi Scherzo Capriccio, Niccolo Paganini: Capriciile nr. 16 şi 24, Trioul Dinu Lipatti Plus: Cristian Niculescu (pian), Dragan Radosavievich (vioară), Radu Nagy (violoncel), Cristian Nas (violă) şi Johannes Brahms, Cvartet cu pian în sol minor, op. 25.
Alexandru Tomescu este artistul pentru care muzica nu are limite: gata să cânte cele mai dificile lucrări, în concerte-maraton, în turnee de luni de zile, violonistul este apreciat de publicul din întreaga lume. A absolvit Conservatorul din Bucureşti, unde a studiat cu Maestrul Ștefan Gheorghiu, a continuat studiile în străinătate cu Igor Oistrakh, Ruggiero Ricci, Tibor Varga şi Eduard Schmieder. Alexandru Tomescu a câştigat cele mai mari competiții muzicale ale lumii: „Marguerite Long-Jacques Thibaud”, Concursul Internaţional „George Enescu”, Concursul „Paganini”, „Sarasate”, şi a cântat pe scene renumite: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Great Hall of the Moscow Conservatory, Concertgebouw (Amsterdam) Hall of the Moscow Conservatory, Concertgebouw (Amsterdam). În 2007 Alexandru a câştigat dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius-Elder Voicu. Turneul său Stradivarius a devenit unul dintre cele mai importante repere de muzică clasică din România.
Trioul Dinu Lipatti a fost înfiinţat în anul 2000 în Berlin de către pianistul Cristian Niculescu, violonistul Florin Paul şi violoncelistul Radu Nagy. Acesta s-a dorit să fie o continuare a cvartetului de coarde Lipatti care a fost creat de Radu Nagy în 1995 în SUA şi care a câştigat numeroase premii internaționale. Dinu Lipatti (1917-1950) este unul dintre cei mai semnificativi pianişti ai secolului XX. Trioul Dinu Lipatti a concertat în centre culturale europene importante, precum Berlin, Hamburg, Londra, Paris, Bucureşti, şi a fost invitat la festivaluri internaționale, precum renumitul festival George Enescu din Bucureşti. În acest an, Trio Dinu Lipatti a luat parte la concertul omagial dedicat compozitorului argentinian Saúl Cosentino, desfăşurat la Filarmonica din Berlin, şi totodată a fost invitat la Zilele Muzicii de Cameră Ahrenshoop. Dragan Radosavievich cântă la vioară în Trioul Dinu Lipatti începând cu anul 2014.