Marți, 27 februarie 2018, a avut loc ședința Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României, în cadrul căreia a fost dezbătut ”Programul de acțiuni al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pe anul 2018”. La lucrările ședinței au participat reprezentanți ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni conduși de ministrul Natalia-Elena Intotero.
În cadrul dezbaterii, senatorii i-au făcut câteva recomandări ministrului și au cerut o serie de lămuriri în ceea ce privește planul de acțiuni al Ministerului pentru anul 2018. Totodată, s-a pus accent pe dezvoltarea unei strategii solide în vederea implementării unor proiecte de impact în cadrul comunităților istorice din afara granițelor actuale ale României, în marja celebrării Centenarului.
Senatorul Viorel Badea, președintele Comisiei românilor de pretutindeni, a cerut lămuriri asupra modului în care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni va susține procesul de învățământ în limba română în diaspora și în vecinătate, precum și dacă va asigura facilități de învățare în limba română de către tineri.
A solicitat, de asemenea, o informare asupra programelor finanțate pentru aniversarea Centenarului în comunitățile românești din diaspora. În ceea ce privește situația mass-media din Republica Moldova, a cerut reprezentanților Ministerului pentru Românii de Pretutindeni să solicite premierului Dăncilă să poarte negocieri cu administrația de la Chișinău pentru recuperarea frecvenței de emisie a TVR.
”În condițiile în care Guvernul României a înțeles să ignore raportul Comisiei românilor de pretutindeni referitor la acordarea de burse tuturor copiilor care studiază în limba română în Ucraina, atrag atenția reprezentanților Ministerului pentru Românii de Pretutindeni asupra efectelor negative care ar putea fi generate în urma stabilirii unor criterii subiective de acordare parțială a acestor burse”, a conchis senatorul Viorel Badea, președintele Comisiei românilor de pretutindeni.
*** TIMP ROMÂNESC este un proiect media derulat de CENTRUL ROMÂN PENTRU INIȚIATIVĂ SOCIALĂ, care încearcă astfel să construiască o platformă care să reunească informații semnificative despre comunitățile românești din afara granițelor și pozițiile unor ziariști și lideri care doresc să-și facă auzite opiniile pe marginea acestor subiecte.
Ne puteti urmări pe Facebook