Site icon TIMP ROMÂNESC

Viorel Badea, la reuniuni ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Senatorul Viorel Badea, membru al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a participat, în zilele de 3 şi 4 decembrie 2019, la Paris, la reuniunile Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate şi dezvoltare durabilă şi Comisiei pentru egalitate şi nediscriminare ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Membrii Comisiei APCE pentru afaceri sociale, sănătate şi dezvoltare durabilă au dezbătut rapoarte pe următoarele subiecte: combaterea traficului cu ţesuturi şi celule umane; turismul pentru transplantul de organe; raportul dintre inteligenţa artificială şi piaţa muncii; inteligenţa artificială în domeniul sănătăţii: provocări medicale, juridice şi etice.

În cadrul Comisiei APCE pentru egalitate şi nediscriminare au fost avut loc schimburi de vederi, cu participarea unor experţi, referitoare la: dimensiunea de gen a politicii externe; prezervarea diversităţii lingvistice, etnice, culturale şi naţionale în Europa; prevenirea discriminării determinate de utilizarea inteligenţei artificiale. Totodată, au fost dezbătute rapoarte privind: consolidarea statutului femeilor; promovarea accesului la contracepţie în Europa; situaţia tătarilor din Crimeea; întărirea combaterii aşa-ziselor crime săvârşite din onoare.
În cadrul audierii pe tema prezervării diversității lingvistice, etnice, culturale și naționale (raportor, Elvira Kovács, Serbia, PPE/CD) au fost invitați Fernand de Varennes, raportor al ONU pentru minorități și Petra Roter, profesor asociat, Centrul de Relații Internaționale, Universitatea din Ljubljana, fost președinte al Comitetului consultativ al Convenției-cadru a Consiliului Europei pentru protecția minorităților naționale.

În intervenția sa pe acest subiect, senatorul Viorel Badea a evidențiat faptul că persoanele aparținând minorităților naționale în România sunt reprezentate ex officio în Camera Deputaților, indiferent de numărul voturilor, iar, împreună cu minoritatea ungară, au 47 de voturi în Parlamentul României dintr-un total de 465 de parlamentari. A mai arătat că niciun guvern din România nu a putut guverna până în momentul de față fără participarea minorităților naționale și consideră că este un exemplu de bune practici care ar putea fi urmat și în alte state membre. În acest context, a atras atenția asupra unei situații despre care nu se discută aproape deloc în spațiul public și anume despre situația cetățenilor aparținând majorității dintr-un stat, dar care, într-o anumită regiune cu populație minoritară compactă, sunt ei înșiși minoritari în acea regiune, subiect pe care îl va aduce în atenția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei prin inițierea unei moțiuni pentru rezoluție.

Exit mobile version