Acasă Stiri Vizită de lucru guvernamentală în Israel

Vizită de lucru guvernamentală în Israel

foto:gov.ro

În marja vizitei în Israel a delegației guvernamentale condusă de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut joi, 5 septembrie, la Tel Aviv, la sediul Ministerului Apărării din Israel, o întâlnire oficială cu omologul său, Yoav Gallant. Ministrul Tîlvăr a fost însoțit la această activitate de atașatul militar al României în Statul Israel, colonel Lucian Gurică.

Întâlnirea, care este a treia dintre cei doi miniștri ai apărării.

 Discuțiile au vizat aspecte privind mediul internațional de  securitate, cooperarea bilaterală în domeniul apărării, în domeniul tehnico-militar, precum și perspectivele cooperării NATO-Israel.

Ministrul român al apărării a făcut referire la situația de securitate din regiunea Mării Negre,  pe fondul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, menționând rolul de furnizor de securitate al României în regiune și contribuția țării noastre la implementarea măsurilor de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre.

Pe palierul relațiilor bilaterale româno-israeliene, au fost evidențiate legăturile tradiționale dintre cele două popoare. „În rândul societății israeliene există o importantă comunitate cu rădăcini istorice și legături tradiționale cu România, comunitate care apreciază și promovează valorile românești, constituind o veritabilă punte de legătură între popoarele noastre”, a arătat Angel Tîlvăr.

 Ministrul român al apărării a apreciat, de asemenea, nivelul deosebit al cooperării dinte cele două țări în domeniul tehnico-militar și al industriei de apărare, cu rezultate concrete în cadrul procesului de modernizare a Armatei României, respectiv înzestrarea cu capabilități moderne: „Ne exprimăm disponibilitatea continuării cooperării bilaterale, inclusiv  pe acest palier al înzestrării cu capabilități militare moderne ale Armatei Române, în beneficiul ambelor state”, a declarat ministrul Tîlvăr.

 În final, oficialul român a menționat disponibilitatea părții române privind continuarea dialogului politico-militar, în cadrul formatelor de cooperare bilaterale, inclusiv la nivel de experți, în vederea discutării proiectelor în derulare și a identificării unor proiecte viitoare.

Într-o postare pe rețeaua X, oficialul israelian a mulțumit omologului român pentru prietenie.

Delegația condusă de premierul român Marcel Ciolacu, din care au făcut parte ministrul Afacerilor Externe Luminița Odobescu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tilvar, ministrul Economiei, Radu Oprea, și deputatul Silviu Vexler, s-a întâlnit la Ierusalim, cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu și alți membri ai  Cabinetului – ministrul Afacerilor Externe Israel Katz, ministrul Economiei Nir Barkat și un reprezentant al Consiliului de Securitate Națională.

Premierul Netanyahu i-a mulțumit premierului Marcel Ciolacu pentru disponibilitatea de a ajuta în eforturile de eliberare a ostaticilor, inclusiv a celor cu cetățenie română, și pentru oferta sa de a sprijini efortul umanitar.

Într-un comunicat de presă, Guvernul României face menționează că este vorba de o vizită de lucru, face referire la restabilirea securității în Orientul Mijlociu și un apel la toate părțile implicate să contribuie la restabilirea securității și încheierea unui acord de încetare a focului și eliberarea tuturor ostaticilor din Fâșia Gaza.

Pe de altă parte, în comunicat sunt menționate proiecte de cooperare economică, cu accent asupra industriei de apărare, turismului și exporturilor de produse agroalimentare din România.

”Avem o colaborare economică dinamică datorită proiectelor concrete în domeniile industriei de apărare și alimentare, precum și intereselor comune pentru sectoare de vârf precum tehnologia informațiilor, comunicații, cercetare-dezvoltare. Miniștrii români și israelieni vor discuta în detaliu realizarea acestor proiecte”, a menționat premierul Marcel Ciolacu.

În timpul întrevederii cu omologul israelian, șeful Executivului a reiterat poziția României pentru o pace justă și susținerea soluției celor două state, bazată pe dreptul internațional și pe rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU.

Ministerele de Externe și al Economiei nu au dat publicității informații despre vizita în Israel.

Vizita delegației române în Israel vine într-o perioadă în care relațiile dintre premierul israelian Netanyahu și ministrul apărării Yoav Gallant sunt destul de tensionate.

Potrivit presei locale, în timpul unei reuniuni de Securitate care a avut loc săptămâna trecută, divergențele dintre cei doi oficiali au fost evidente. Times of Israel scrie că prim-ministrul Benjamin Netanyahu i-a spus ministrului Apărării Yoav Gallant că acordă prioritate menținerii trupelor israeliene în Coridorul Philadelphi în detrimentul salvării vieților ostaticilor rămași în Gaza.

”A fost cea mai recentă dovadă a diviziunii dintre Netanyahu și instituția de securitate. Gallant și șefii de securitate l-au împins în mod repetat pe Netanyahu pentru mai multe compromisuri în negocieri, în special în ceea ce privește Coridorul Philadelphi, temându-se că pozițiile de linie dură ale premierului împiedică un acord”, scrie publicația.

Potrivit unei transcriere a reuniunii transmise la Canalul 12, miniștrii nu au fost informați din timp că vor organiza un vot asupra hărților IDF și Gallant a cerut să știe de ce este necesar.

„Semnificația acestui lucru este că Hamas nu va fi de acord cu asta, așa că nu va exista un acord și nu vor fi eliberați ostatici”, a spus Gallant miniștrilor.

Regatul Unit a anunțat luni că suspendă vânzările anumitor arme către Israel, invocând îngrijorarea că aceste arme sunt folosite cu încălcarea dreptului internațional în războiul în curs. Mișcarea urmărește să crească presiunea asupra Israelului pentru a-și opri acțiunile militare împotriva organizației teroriste Hamas, pe măsură ce criticile internaționale la adresa tacticilor sale de război cresc.

Secretarul de Externe al Marii Britanii, David Lammy, a anunțat în Camera Comunelor că decizia se referă la 30 din cele 350 de licențe de export pe care Regatul Unit le-a acordat Israelului. Aceste 30 de licențe acoperă sisteme despre care Marea Britanie consideră că prezintă un „risc clar” de utilizare pentru „comiterea sau facilitarea unei grave încălcări a dreptului internațional umanitar”.