Prim-ministrul Marcel Ciolacu și președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, vor întreprinde astăzi o vizită de lucru în Republica Moldova, ca primă deplasare externă după rocada care a avut loc la conducerea instituțiilor din România. În cadrul programului, oficialii români vor avea o întrevedere cu președinta Maia Sandu, cu prim-ministrul Dorin Recean și cu președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.
La întrevederile de la Chișinău, demnitarii vor discuta agenda bilaterală în spiritul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, proiectele comune în plan economic, investițional, infrastructură și transport, dar și programul de reforme asumat de autoritățile de la Chișinău în parcursul de integrare în Uniunea Europeană.
Vizita celor doi oficiali români a fost precedată de cea a ministrului de Externe Luminița Odobescu, fost Reprezentant Permanent al României la Uniunea Europeană și șef al misiunii diplomatice în timpul primei Președinții române a Consiliului UE. Activitatea Luminiței Odobescu la Bruxelles a început în 2002, când timp de cinci ani a gestionat în mod direct o serie de capitole în cadrul negocierilor de aderare a României la UE.
Discuțiile șefei diplomației române cu înalții oficiali ai Republicii Moldova s-au concentrat asupra analizării principalelor teme ale agendei bilaterale, a aspectelor de integrare europeană și a implicațiilor evoluțiilor de securitate regionale.
Ministrul Luminița Odobescu a arătat că autoritățile de la București vor acorda, în continuare, un sprijin robust, prioritar și adaptat necesităților Republicii Moldova. A evidențiat că România întreprinde demersuri diplomatice consistente pentru avansarea procesului de integrare europeană, cu accent deosebit asupra obiectivului deschiderii cât mai curând a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. A prezentat stadiul programelor de pregătire și asistență tehnică derulate de România în beneficiul experților din administrația publică din Republica Moldova.
În cadrul consultărilor cu viceprim-ministrul Nicu Popescu a fost abordată, totodată, tema celei de-a patra conferințe ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, care va avea loc la Chișinău în toamna anului în curs și care va fi co-prezidată de miniștrii afacerilor externe ai României, Germaniei și Franței.