Vizita premierului chinez Li Keqiang la București va aduce un suflu nou legăturilor de prietenie și cooperare cu România și, la nivel mai extins, cu țările central și est-europene (CEE), a declarat ambasadorul Chinei în România, Huo Yuzhen, într-un interviu recent pentru agenția Xinhua.Aceasta este prima vizită oficială la acest nivel a unui premier chinez în România din ultimii 19 ani, iar în acest cadru vor fi desfășurate o serie de activități bilaterale și multilaterale cu omologii din 16 țări central și est-europene, printre care și o discuție la o masă rotundă și participarea la un forum comercial, conform lui Huo Yuzhen.
Această vizită „va reprezenta o nouă bornă” pe traseul dezvoltării relațiilor dintre China și România dar și al cooperării dintre China și CEE, a mai precizat ea.
Prietenia și cooperarea au fost întotdeauna elementele principale ale relației dintre China și România, a punctat Huo Yuzhen, adăugând că, în contextul întăririi încrederii politice dintre cele două țări, de la începutul secolului XXI, relațiile dintre Beijing și București au evoluat în direcția unui parteneriat cuprinzător, prietenesc și cooperativ.
Reamintind că premierul român Victor Ponta a vizitat China în luna iulie pentru a participa la întrunirea China — CEE, ocazie cu care s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping și cu premierul Li Keqiang, Huo Yuzhen a apreciat că relațiile bilaterale sino — române au pătruns într-o importantă etapă de dezvoltare.
În ceea ce privește schimburile economice bilaterale, ambasadoarea a precizat că România nu este doar una dintre destinațiile majore ale investițiilor chineze în spațiul central și est-european, dar și un important partener economic pentru Beijing în această regiune.
De mai mulți ani China este cea de-a doua sursă de importuri, ca mărime, pentru România, în afara Uniunii Europene, schimburile bilaterale ridicându-se la un volum de 2,9 miliarde de dolari în primele 9 luni ale anului în curs, a adăugat ea.
Există însă premisele unei și mai mari dezvoltări a schimburilor economice dintre cele două țări, iar România are potențialul de a deveni un partener economic și mai important pentru China, a subliniat ea.
În ceea ce privește cooperarea ce se dezvoltă rapid dintre China și statele central și est-europene, Huo Yuzhen a remarcat existența unor fundamente istorice și politice solide, în contextul în care țările CEE se numără printre primele care au recunoscut Republica Populară Chineză după înființarea sa.
Deși China și statele CEE au ales căi diferite de dezvoltare, cooperarea practică reprezintă principala paradigmă a interacțiunilor China — CEE și dispune de un uriaș potențial de exploatare, a mai notat ea.
Huo Yuzhen a mai remarcat că statele central și est-europene dispun de o locație avantajoasă, de o bună bază industrială, de avantaje în calitatea forței de muncă și în ceea ce privește costurile muncii, și de un impuls favorabil în direcția dezvoltării economice generale, având potențialul de a deveni niște porți prin care afacerile chineze să pătrundă pe piața europeană.
Cu acest prilej, ambasadoarea a lansat un apel la adresa statelor central și est-europene, solicitându-le să-și dea mâinile cu China pentru a profita de importantele oportunități de cooperare, pentru a-și susține reciproc dezvoltarea și pentru a putea face față mai ușor viitoarelor provocări.
România a fost printre primele ţări care au stabilit relaţii diplomatice cu Republica Populară Chineză (RPC) . Comerţului bilateral în 2012 s-a ridicat la 3,78 miliarde de dolari,îin creştere de la doar 3 milioane de dolari în 2000. Potrivit premierului Ponta, deşi cooperarea economică sino-română a înregistrat o dezvoltare substanţială în ultimii ani, cele două ţări sunt departe de a-şi fi realizat întregul lor potenţial. El a declarat că se aşteaptă ca vizita premierului Li să dea un impuls major în acest sens, mai ales în domeniile energiei, infrastructurii, IT şi industriei alimentare. El încurajează, de asemenea, mai multe companii chineze să investească în România, şi a recunoscut realizările obţinute în schimburile culturale. Comentând cu privire la creşterea relaţiilor China-ECE, Ponta a spus că decizia istorică a Chinei de a consolida relaţiile cu ţările ECE şi de a se implica regiunea ca un întreg a demonstrat importanţa deosebită pe care ţara o acordă Europei Centrale şi de Est. El a spus că şi cooperarea între China şi ţările ECE va fi complementară parteneriatul strategic cuprinzător China-UE şi că reuniunea liderilor, ca şi Forumul Economic şi Comercial China – ECE vor adăuga mai mult greutate acestor legături.