Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția susține lansarea cărții Dialoguri. Călătoria migratorie prezentată în filmul românesc și cel italian de Valentina Ippolito, la ediția a V-a a Salone della Cultura, Milano. Cartea a fost publicată în 2021 la editura Joker din Italia, cu sprijinul Arhivei Naționale de Filme și sub patronajul Accademia di Romania in Roma. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 20 noiembrie 2021, între orele 18:00-19:00, în Sala Bodoni din complexul expozițional Superstudio Maxi Milano, sub patronajul Consulatului General al României la Milano și al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.
În carte se face atât un studiu asupra limbajului cinematografic în producțiile de film românești și italiene, cât și asupra modului de prezentare a migrantului și a țărilor de origine / destinație, prin intermediul unor studii de caz: Cover-Boy: l’ultima rivoluzione (r. Carmine Amoroso, 2006), Francesca (r. Bobby Păunescu, 2009), Il resto della notte (r. Francesco Munzi, 2008), Eu când vreau să fluier, fluier (r. Florin Șerban, 2010), Mar Nero (r. Federico Bondi, 2008), Dincolo de calea feratã (r. Cătălin Mitulescu, 2016). Studiul trece, însă, în revistă, întreaga istorie cinematografică a celor două țări, cu referiri atât la modurile de abordare a temei migrației, cât și la soluțiile estetice și tehnice de relatare cinematografică a subiectelor abordate.
„De la momentul de cotitură al mileniului trei, regizorii italieni și români au creat un număr considerabil de lucrări cinematografice cu figuri ale migranților din România în căutarea unei alternative existențiale în Italia. Acest volum analizează reprezentarea estetică a migrantului romândintr-o perspectivă etică pentru a identifica căile de dialog dintre autori și lucrările lor și a evidenția implicațiile filmelor despre migrație ca o oportunitate de dialog bazată pe empatie. Acest studio propune noua paradigmă, definită aici ca „privire dialogică”, ca model care facilitează înțelegerea contactelor interculturale și inter-cinematice între regizori, opere și spectatori, grupate în jurul temei călătoriei migratorii. Originalitatea acestui studiu nu se regăsește doar în propunerea privirii dialogice, ci în aplicarea sa etică, prilej de reflecție asupra dramei migranților în centrul discursului cinematografic.” (Valentina Ippolito)
Valentina Ippolito este realizator de filme documentare, director de imagine și profesor de fotografie și imagine de film. În prezent, locuiește și lucrează în Marea Britanie și este lector la Universitatea din Bristol. A obținut titlul de doctor la Colegiul Pembroke al Universității Oxford, cu o teză despre cinematografia dedicată temelor migrației. Este membră a Royal Television Society (RTS), a British Journal of Photography, precum și a altor organizații profesionale de film și fotografie. Mai multe informații despre autoare: https://www.valentinaippolito.com/.
Înființată în 1993, de Monica Liberatore și Gennaro Fusco, Editura Joker este cunoscută pentru promovarea autorilor debutanți și pentru publicațiile de foarte bună calitate, distribuite în librării independente din Italia, dar și în Elveția. Comitetul editorial cuprinde oameni de cultură cu pregătire solidă atât literară cât și în alte domenii: Sandro Montalto, Roberto Bertoldo, Sergio Calzone, Alessandro Carrera, Marco Conti, Gualtiero De Santi, Marco Ercolani, Gabriela Fantato, Gio Ferri, Vincenzo Guarracino, Lucetta Frisa, Sergio Calzone, Giorgio Linguaglossa, MarioMarchisio, Franco Pappalardo La Rosa, Corrado Viola, precum și fondatorii Monica Liberatore și Gennaro Fusco. Publicațiile Joker acoperă o gamă largă de domenii, de la poezie la cărți dedicate filmului.
Ajuns la a cincea ediție, Salone della Cultura aduce împreună edituri de dimensiuni medii și mici, librării independente, anticariate, precum și organizații ca Book City Milano, Poșta Itatiană și altele.Salonul își propune să promoveze atât cărțile publicate de autori tineri, cât și cărțile „de nișă”, cutiraje reduse în comparație cu tirajele publicate de editurile mari și difuzate în lanțurile naționale delibrării. De asemenea, târgul promovează circulația cărților în piața secundară, în anticariate. Oatenție deosebită este acordată exemplarelor de colecție, din tiraje princeps.