Acasă Opinii Vom fi obligați să umblăm câteva luni echipați ca Zorro sau ca...

Vom fi obligați să umblăm câteva luni echipați ca Zorro sau ca Gagarin, dar asta nu înseamnă că ne vom schimba cu adevărat

O data la cativa ani, fermierii se plang de seceta. Orice stat condus de oameni normali ar fi apelat la o solutie simpla si aplicata cu succes inca din vremea Egiptului Antic: irigatiile. Dar nu, statul roman prefera sa planga alaturi de fermieri si, in fiecare an secetos, sa ofere niste despagubiri banesti celor afectati de seceta. Oare, cu banii cu care tot despagubim fermierii de atatia ani, nu era mai simplu sa refacem sistemele de irigatii?

Profesorul Petrișor Peiu scrie pe Ziare.com că, daca actuala corona-criza ar fi schimbat ceva in Romania, una dintre prioritatile publice ar fi fost refacerea sistemului de irigatii. Sistem care acoperea, in 1990, peste 3 milioane de hectare si care acum deserveste teoretic mai putin de jumatate (1,4 milioane de hectare), desi, practic, nu se iriga mai mult de 750.000 hectare (o parte din cele 1,4 milioane de hectare cu acces la irigatii nu au si retelele secundare de irigatii, iar apa folosita costa si nu putin) (sursa: AICI).

Hai sa vedem cat de ridicola este situatia. Iata care este harta cu distributia celor mai bogate natural terenuri agricole din Europa (asa cum indica Atlasul Agricol European din 2019): Cele mai mari concentrari de terenuri natural bogate le are Spania, apoi Franta, Romania, Bulgaria, Croatia, Bosnia-Hertegovina si Albania. Ai zice ca ne-a pus Dumnezeu mana in cap! Dar sa nu ne grabim si sa aruncam o privire si asupra pretului terenurilor agricole din Europa (aceeasi sursa – Atlasul Agricol European, AICI). La noi este cel mai ieftin teren agricol din Uniunea Europeana, mai ieftin decat in Croatia, Bulgaria sau Ungaria. Hai, inteleg ca suntem o tara saraca, dar chiar cel mai ieftin pamant de pe continent sa fie aici? N-o avea legatura cu faptul ca nu prea stim ce sa facem cu terenul asta minunat pe care l-am primit de la Dumnezeu? N-o avea legatura cu prabusirea sistemului de irigatii?

Cred ca faptul ca romanii se duc la cules de sparanghel in Germania, in loc sa lucreze solul atat de bogat al propriei tari, nu ar trebui sa ne mai mire defel. Si stiti de ce? Pai, avem a sasea cea mai mare suprafata agricola din Uniune, cu 13 milioane de hectare. Avem si vom avea a sasea cea mai mare alocare de fonduri europene pentru Politica Agricola Comuna, cu peste 20 miliarde de euro: Dar unde ajung toti acei bani pentru subventii? 84% din ei ajung la cele mai mari 20% dintre ferme: Adica, exact la fermele care angajeaza cei mai putini oameni.

Caci, dragi cititori, Romania se afla pe primul loc in UE la ponderea celor care lucreaza in ferme cu cifre de afaceri sub 8.000 euro/an. Si atunci, cum sa nu plece romanii la sparanghel in Germania, acolo unde doua treimi din angajati lucreaza in ferme cu cifre de afaceri de peste 100.000 euro/an? E prea complicat de inteles, domnilor guvernanti? Pai, de ce sunt fermele romanesti atat de firave economic? Simplu, pentru ca 93% dintre ele consuma ele insele mai mult de jumatate din cat produc.

Și sa va mai spun ceva: pamantul ala asa de bun al nostru produce multe cereale, dar nu ne obosim sa crestem animale cu acele cereale, ci le vindem cat de ieftin se poate. La export, bineinteles, ca doar asa se ”produce” rambursarea de TVA. In ceea ce priveste efectivele de animale, suntem abia pe locul 9 in UE la numarul de porci (importam masiv carne de porc), pe locul 10 la bovine, pe locul 3 la ovine si pe locul 3 la caprine. Dar banii adevarati se fac din carne de vita si de porc.

Deci, tragand linie, sa concluzionam: nu am invatat nimic de la aceasta criza, asa cum nu am invatat nimic in ultimii 30 de ani. A venit corona-virusul si ne-a prins fara stocuri de echipamente medicale simple (masti, halate, dezinfectanti) si dependenti total de importuri de medicamente generice simple, dar utile. In tara care produce cel mai mult porumb din UE, a fost o criza de spirt pe piata. Avem o lipsa cronica a unui medicament extrem de ieftin care sustine jumatate de milion de romani bolnavi de hipotiroidie. Cel mai valoros produs din lume anul acesta va fi un vaccin si noi am ucis Institutul Cantacuzino.

Nimic nu va mai fi la fel dupa criza? De ce nu se decide, atunci, o investitie pentru repornirea Institutului Cantacuzino, in loc sa asteptam sapte ani pentru un ipotetic proiect european pe aceasta tema? De ce nu luam in serios extinderea liniilor de productie pentru medicamente la fabricile existente? De ce nu putem produce la costuri rezonabile masti si alte echipamente?

Vi se pare cumva ca a devenit statul roman mai bun sau mai responsabil dupa aceasta criza? Totusi, acest stat a reusit performanta sa amendeze o sarmana batranica dintr-un sat care si-a urmarit pe ulita porcul scapat din batatura, pentru ca, acelasi stat, sa-l faca scapat pe liderul informal al partidului ALDE, Daniel Chitoiu, care a ucis cu bolidul sau doi batranei. Acest stat a amendat cu 500 de lei un adolescent care s-a dus sa ia o paine de la un magazin aflat la 100 metri de blocul sau, dar l-a scos nevinovat pe directorul spitalului de la Suceava, care sta la baza mortii a peste o suta de persoane.

S-a schimbat ceva cu adevarat? Am revenit la aceleasi lamentari adolescentine legate de comploturile maghiare din Ardeal. Dar in acelasi timp ne facem ca nu vedem subiectele majore din relatia cu Budapesta si cu UDMR: blocarea de catre Orban Viktor a accesului Romaniei la OCDE, complotul dintre firmele maghiare de gaze si romanii care conduc domeniul gazelor, faptul ca tot ceea ce UDMR face pentru a provoca este posibil pentru ca noi am modificat Codul Penal in 2006 si in 2009, la cererea si in folosul aceluiasi UDMR. A-propos de UDMR, sub tunetele electorale impotriva modificarii Codului Administrativ propusa de UDMR, nu am auzit din partea niciunui partid romanesc criticarea celui mai sfidator articol din propunere, art. 120, prin care se instituiau pensii speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vice-presedinti ai Consiliilor Judetene, in suma de 0,4 x nr de luni de mandat x indemnizatia lunara. Ia sa dam un exemplu: pentru un salariu de 5.000 lei si un mandat de 84 de luni, vom avea 168.000 lei. Oameni buni, intelegeti bine: la Senat a trecut, prin vot, un proiect propus de UDMR, care ar fi dus la pensii speciale de 168.000 lei/luna pentru primari si presedinti de Consilii Judetene. Si vreti sa cred ca s-a schimbat ceva cu adevarat important?

 

Cum e totusi posibil ca o institutie publica, Primaria Capitalei, sa faca contracte de credit cu dobanda secreta pe banii publici?

 

Hai sa va mai dau doua exemple care arata ca nimic nu s-a schimbat ba, dimpotriva, totul este exact la fel de rau ca inainte. Pe 4 mai 2020 erau scadente obligatiuni municipale emise de Primaria Bucuresti, in valoare de 555 milioane de lei. Obligatiuni tranzactionate pe Bursa de la Bucuresti. Normal era ca, la scadenta, Primaria sa rostogoleasca datoria, adica sa emita noi obligatiuni pe care sa le vanda la Bursa. Numai ca, surpriza, primarul decide sa renunte la normalitate si semneaza un contract de imprumut pentru aceeasi suma cu BERD. Toate bune si frumoase, numai ca din comunicarea oficiala reiese un mic secret, care, de altfel explica totul: rata dobanzii (sursa: AICI). De ce nu e publica? Simplu, pentru ca este mult mai mare fata de cea de pana acum (3,68%). Consecinta: daca ar fi de doar 4% (dar e mult mai mare), vorbim de 22 de milioane de lei anual, care ni se iau din buzunar si pe care nu ii anunta nimeni. Cum e totusi posibil ca o institutie publica, Primaria Capitalei, sa faca contracte de credit cu dobanda secreta pe banii publici? Cat de prosti ne cred oare? A propos, de ce nu-l scoateti din cand in cand pe Nicusor Dan la fereastra, sa fim siguri ca mai e viu?

Alta dovada de ne-schimbare: Banca Nationala ne anunta ca finanteaza deficitul bugetar, cumparand titluri de stat. Dar, atentie! ne anunta BNR ca nu ne va spune niciodata de cati bani cumpara si ce costuri sunt. (sursa: AICI). Adica, BNR imprumuta bani guvernului si va primi de la acesta dobanda. Adica statul isi creeaza singur niste datorii noi-noute si noi nu meritam sa stim cam de cati bani vorbim! Normal, doar Banca Nationala apartine de 30 de ani unui singur om si famigliei sale extinse.

Deci, cum ramane cu faptul ca nimic nu va mai fi la fel? Nu va vine sa radeti?

A venit o criza teribila si Romania are nevoie de solutii pentru iesirea din criza. In loc de solutii, toti politicienii ne spun prostii nemaivazute: liberalii o tin langa cu revenirea in ”V” (adica ei ne promit ca scaderea abrupta de la 15 martie la 15 mai va fi urmata de o crestere la fel de abrupta de la 15 mai la 15 iulie! Adica pe 15 iulie vom fi iar la fel de bine ca pe 15 martie) iar psd-istii spun ca vor da bani gratis de la buget tuturor votantilor, si celor mici si mijlocii si celor mari si bugetari. Nu vine unul sa isi aduca aminte de investitiile pe care le putem face pentru cresterea economiei: autostrazi, cai ferate, extragerea gazelor din Marea Neagra, centrale electrice pe gaze, refacerea petrochimiei, spitale regionale, irigatii.

Vai! sub deviza ca ”nimic nu va mai fi ca inainte”, aflam ca se va pune acces pe ”economia cunoasterii” si pe ”digitalizare”. Suna frumos, suna futurist, dar e cam imposibil sa vorbim de economia cunoasterii intr-o tara in care banii pentru acoperirea gaurilor din sanatate s-au ”facut” prin mutarea unui miliard de euro de fonduri europene destinate alimentarii cu apa. Ce economia cunoasterii sa faci fara apa curenta? Adica totii copiii care vor ramane cu WC-ul in fundul curtii vor studia numai tehnologii noi? Bai, povestitorilor cu piscine la Monte Carlo, voi ati vazut rezultatul Romaniei la testele Pisa? Voi stiti cam cum se dau, pe bune, examenele in Romania? Hai sa fim macar cinstiti si sa recunoastem ca este imposibil sa intri la un liceu bun sau sa intri la Automatica/ Electronica/Medicina/Drept fara meditatii. Aduce asta a economie a cunoasterii? Iar digitalizarea, alta poveste frumoasa: pai guvernantii nostri nu se abtin de la vicierea licitatiilor pentru masti medicinale si se vor abtine de la aducerea firmelor lui Ghita sa ne digitalizeze tara? Pai, afacerea Microsoft nu tot cu scopul digitalizarii era facuta?

Una din componentele de baza ale economiei noastre este energia. In 2019, exporturile s-au redus pana la 4 TWh, importurile aproape s-au dublat, pana la 5,5 TWh, iar productia a scazut pana la 56 TWh. (sursa: AICI). Si noi credem ca e bine, ca totul decurge conform planului. Ba mai mult, stam si ne uitam ca prostii cum nu se mai termina centrala de la Iernut, unica investitie inceputa de stat intr-o unitate pe gaze. Nu mai spun ca admiram indelung hartile cu zacamintele ne-extrase de gaz din Marea Neagra. Si vreti sa cred ca ”nimic nu va mai fi ca inainte”?

Poate vom fi obligati sa umblam cateva luni echipati ca Zorro sau ca Iuri Gagarin, dar asta nu inseamna ca ne vom schimba cu adevarat. Poate Hunor Kelemen cu masca sa ne sperie mai ceva ca Darth Vader, dar el tot autonomie va cere pentru a primi posturi, voturi si resurse, poate Ciolacu isi va ascunde barba sub masca la fel cum isi ascunde diploma de bacalaureat sau de facultate, dar el se va tine de aceleasi haiducii, poate Ludovic Orban va purta masca atunci cand va negocia protectia lui Mihai Chirica si a lui Robert Negoita, dar tot politica murdara se va chema ca face. In fine, sper ca macar la a sasea nunta, Calin Popescu Tariceanu sa poarte masca si sa-l aiba sofer al limuzinei nuptiale pe Daniel Chitoiu. Poate Klaus Iohannis isi va pune masca atunci cand ne va spune zilnic sa stam cuminti in casa dar, pana la urma, tot la cules de sparanghel vom visa, ca aici se vor inchide si fabricile care mai merg.

Dar ceva substantial, important, nu se va schimba. Totul va ramane la fel ca inainte. Familia celor 2.000 de politicieni nu va fi atinsa nici cu o floare. Ei vor continua sa importe masti la suprapret, sa incaseze pensii speciale si sa dirijeze angajarea rudelor proprii in toate functiile bugetare bine platite. Centralele electrice pe carbune vor muri de moarte buna, gazele vor ramane pe fundul marii, electricitate vom cumpara de la atomo-centrala ungureasca facuta cu bani rusesti, copiii nostri se vor bronza la cules de sparanghel pe ogoarele germane, o data la cinci ani vom admira neajutorati cate o seceta cumplita, vom manca porci din Polonia si mango in loc de prune, trei sferturi dintre noi vom fi agenti imobiliari, economia cunoasterii va aduce triplarea studentilor de la „Spiru Haret”, iar spitalele noastre vor fuziona cu muzeele, devenind muzee vivante ale medicinei. Iar cand ne vom intoarce la traditionalele si letalele infectii nozocomiale, ne vom aminti cu nostalgie de blandul corona-virus. Sursa: Ziare.com