Cea de-a doua întâlnire a reprezentanţilor asociaţiilor româneşti din Belgia, a avut loc zilele trecute la sediul Casei de Cultura Belgo-Române – Arthis, din centrul Bruxelles-ului. La întâlnire s-au prezentat reprezentanţi a peste douăzeci de asociaţii care au continuat discuţiile începute la prima întâlnire din 16 septembrie 2014.
Pe agendă s-au regăsit subiecte de actualitate precum reprezentativitatea la Congresul Românilor de Pretutindeni, profilul reprezentanţilor asociaţiilor din Belgia, dar şi propuneri de proiecte comune ale asociaţiilor prezente.
Participanţii şi-au manifestat interesul pentru organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni şi au discutat pe marginea procesului-verbal al lucrărilor Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor din data de 24 septembrie 2014.
S-a discutat, de asemenea, despre numărul de români rezidenţi în Belgia care corespunde perioadei de sfârsit al anului 2012 şi s-a propus implicarea celor prezenţi în sensibilizarea diverselor autorităţi belgiene şi române în vederea stabilirii unui număr corect pentru anul 2014. Din estimările participanților, în Belgia ar exista peste 100.000 de români, situaţie care ar da dreptul unei reprezentări numeroase la Congresul Românilor de Pretutindeni.
La întâlnire s-au adus informaţii şi despre diferite metode de scrutin utilizate în ţări cu tradiţie îndelungată în relaţia cu diaspora. Astfel, s-a vorbit despre modul de alegere a reprezentanţilor din diaspora italiană în Belgia. S-au adus exemple concrete şi s-a discutat despre votul prin corespondenţă care este aplicat în acest caz.
În ceea ce priveste profilul reprezentanţilor, s-a ajuns la concluzia, că aceştia trebuie să fie purtători de proiecte comune ale tuturor asociaţiilor şi a problematicilor cu care se confruntă românii din Belgia, dar şi persoane care sunt reprezentative pentru instituţiile oficiale din această ţară.
Participanții au convenit că sunt gata să desemneze reprezentanţii românilor din Belgia, ținând cont de profilul acestora, dar şi de experienţa dobândită în relaţia cu oamenii de-a lungul timpului.
Reprezentanţii asociaţiilor din Belgia consideră că întâlnirile şi dezbaterile care au avut loc sunt pozitive şi contribuie la solidarizarea românilor în toată diversitatea lor. La această întâlnire au participat reprezentanți ai FARB (Federatia Asociatiilor Române din Belgia, care este formata din nouasprezece asociatii), Rombel asbl, Rosa, asbl, Corfoo asbl, Timpul românesc asbl, Salsa4U, Euro Mara Events, We in Europe, I-Art, Sindicatul lucratorilor români din Belgia, Arthis – Casa de Cultură Belgo-Română.