Institutul Cultural Român de la Varșovia, în colaborare cu Ambasada României în Republica Polonă și Casa Întâlnirilor cu Istoria, organizează o suită de activități pentru a marca unul dintre momentele de vârf în relațiile bilaterale româno-polone din perioada interbelică: vizita Regelui Ferdinand, a Reginei Maria și a unei delegații de elită politică în Polonia renăscută, în perioada 23-29 iunie 1923.
Weekend-ul regal românesc va avea loc la Casa Întâlnirilor cu Istoria, instituție de prestigiu dedicată cercetării și popularizării istoriei secolului al XX-lea, și în spațiul adiacent din fața instituției, destinat expozițiilor în aer liber, pe Calea Regală din centrul Varșoviei. Desfășurarea proiectului într-un spațiu public din proximitatea hotelului Bristol este simbolică; acest loc și strada Nowy Świat au fost puncte importante pe traseul parcurs de Regele Ferdinand și Regina Maria în compania președintelui Republicii Poloneze Stanisław Wojciechowski, a prim-ministrului Wincenty Witos, a mareșalului Józef Piłsudski și a altor politicieni, înalți oficiali și militari, la 24 iunie 1923. Vizita cuplului regal din România a fost prima vizită la nivel de șef de stat după ce Polonia își redobândise independența, și a fost însoțită de banchete, parade și manevre militare la care au participat cei mai importanți oameni din Polonia.
Weekend-ul regal românesc va începe sâmbătă, 1 iulie 2023, de la ora 12:00, cu prelegerea „Reginele și prințesele României. Stil și tradiție“, susținută de Ioana Corduneanu, fondatoarea proiectului „Semne cusute”, care va include prezentarea simbolurilor cusute pe costumele populare purtate de Regina Elisabeta, Regina Maria și principesele Elisabeta, Maria și Ileana, precum și a zonelor etnografice de proveniență a lor. Totodată, prezentarea va evoca, în contextul sărbătoririi Zilei Iei, contribuția Familiei Regale, de la Regina Elisabeta la fiicele Reginei Maria, la promovarea iei și a costumului tradițional autentic românesc. Prezentarea va fi ilustrată cu imagini din Arhivele Naționale ale României.
De la ora 13:00, este programat un atelier pentru copii și părinți susținut de Ioana Corduneanu, intitulat „Cămăși nemuritoare”. Copiii și părinții participanți vor afla povestea iei românești, a tiparelor specifice diferitelor zone ale țării și a sensurilor pe care acestea le poartă, apoi vor desena tipare și vor coase propriile modele pe pânză. „Semne cusute” contribuie la cunoașterea iei românești, la promovarea preocupării pentru dezvoltarea durabilă și moda slow, proiectul fiind distins cu Premiul „Europa Nostra” 2022 pentru promovarea patrimoniului imaterial.
Dezbaterea „Monarhia și relațiile româno-polone“, cu participarea ziaristului și diplomatului Bogumił Luft și a istoricului Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș, va avea loc de la ora 16:00, în incinta Casei Întâlnirilor cu Istoria din capitala polonă.
Bogumił Luft este publicist freelancer, autorul cărții Românii în goana după happy-end (ed. Czarne, în română ed. Polirom), traducător și redactor de literatură română. În anii ’80 a fost redactor la publicația catolică Więź. Din 1990 a fost invitat ca expert la diverse programe de radio și televiziune. În perioada 1999-2006 a ocupat funcțiile de redactor, publicist și comentator politic în redacția jurnalului Rzeczpospolita, pentru care a fost și corespondent la București și Chișinău (2001-2003). De peste 40 de ani, cultura, istoria și actualitatea românești au devenit domeniul său de expertiză. În perioada 1993-1999 a ocupat funcția de ambasador al Republicii Polone în România, iar în perioada 2010-2012 de ambasador la Chișinău.
Istoricul Narcis Dorin Ion, director al Muzeului Național Peleș, este autorul a numeroase studii despre istoria Familiei Regale a României, cel mai recent fiind monografia în cinci tomuri Carol al al II-lea. Un rege controversat. De-a lungul timpului, Narcis Dorin Ion s-a specializat în istoricul reședințelor regale și aristocratice din România, fiind, printre altele, autorul volumului Reședințe și familii artistocratice din România, publicat de Editura Institutului Cultural Român. Este autorul a peste 20 de lucrări care au drept tematică istoria regilor României și a arhitecturii castelelor, palatelor și conacelor din România, politica din perioada interbelică, precum și portrete ale unor personalități din mediul academic.
Dezbaterea va fi urmată, de la ora 18:00, de proiecția filmului documentar Maria – inima României (r. Trevor Poots, 2018), ce prezintă povestea unei foarte importante epoci din istoria României, văzută din perspectiva Reginei Maria. Născută prințesă britanică, nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii, Maria s-a căsătorit cu Prinţul Moştenitor al României în 1893. A fost în centrul luptei pentru realizarea Marii Uniri din 1918 şi pentru crearea României moderne. Destinul său, al uneia dintre cele mai cunoscute femei din Europa epocii interbelice, a fost influențat de evenimente întâmplate în palatele regale din România, în saloanele Parisului, pe străzile New York-ului, la Kremlin și chiar în Vestul Sălbatic. Trailer: https://youtu.be/KBhL3R097oY
Programul celei de-a doua zile va începe la ora 12:00, duminică, 2 iulie 2023, cu o prelegere susținută de istoricul Narcis Dorin Ion, având tema „Casele de vis ale Reginei Maria“, urmată, de la ora 16:00, de prezentarea volumului de documente diplomatice și militare Garanția cea mai sigură a păcii și a civilizației în răsăritul Europei. Alianța polono-română 1926-1932. Documente și materiale, în prezența coordonatorilor publicației, prof. Henryk Walczak și Krzysztof Nowak.
Principala activitate a proiectului „Weekend regal românesc la Varșovia“, în jurul căreia a fost organizat programul, este expoziția în aer liber „Rochii, fracuri, epoleți. Familia Regală a României în Polonia, 1923”. Curatoriată de prof. Henryk Walczak și prezentată în versiune bilingvă – polonă și engleză – expoziția va reuni fotografii din timpul vizitei, precum și ecouri în presa poloneză și românească. Vizita Familiei Regale este punctul de plecare pentru o incursiune în istoria primei jumătăți a secolului al XX-lea, în istoricul relațiilor bilaterale din perioada interbelică și în specificul prezenței monarhice în viața publică a României.
Inaugurarea expoziției „Rochii, fracuri, epoleți. Familia Regală a României în Polonia, 1923” este programată duminică, 2 iulie, de la ora 17:30, în scuarul Jan Twardowski. La vernisaj și-a anunțat participarea Alteța Sa Regală Radu, Principele Consort.
Expoziția în aer liber, pregătită de Institutul Cultural Român de la Varșovia, va putea fi vizitată în scuarul Ks. Jan Twardowski (în proximitatea hotelului Bristol) până în data de 21 iulie.