Ambasada României în SUA şi Institutul Cultural Român din New York, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş şi cu sprijinul mai multor parteneri locali, organizează, în perioada 12-14 iulie 2024, la Washington, cea de-a treia ediţie a festivalului „Weekend-ul românesc de la Washington” / „Romanian Weekend at The Wharf”, cel mai mare proiect de diplomaţie culturală al României în Statele Unite, dar şi cel mai mare festival românesc din America.
Festivalul se înscrie în programul anual iniţiat şi coordonat de Ambasada României „România – SUA: Un parteneriat pentru noi orizonturi economice. De 20 de ani împreună sub umbrela NATO”.
„Weekend-ul românesc de la Washington” propune publicului o ofertă culturală diversă, accesibilă şi atractivă, punând accentul pe unicitatea şi spectaculosul culturii tradiţionale româneşti, pentru care există un mare interes în rândul americanilor, se precizează în comunicatul Ambasadei.
Publicul se va putea bucura de concerte, spectacole de dans, lecturi performative, expoziţii de cărţi româneşti traduse în limba engleză, demonstraţii meşteşugăreşti, activităţi pentru copii, expoziţii de haine şi bijuterii inspirate de forme tradiţionale, degustări de bucate specifice şi vin, organizate pe eleganta esplanadă The Wharf, una dintre cele mai populare şi în vogă zone din Washington, D.C., situată pe malul râului Potomac, nu departe de Capitoliu.
Pe scena celei de-a treia ediţii a „Weekend-ului românesc de la Washington” vor fi prezenţi artişti români şi româno-americani care acoperă diferite zone şi expresii culturale: Simion-Bogdan Mihai şi Lăutarii de Mătase, Paula Hriscu, Vox Maris Chicago, Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” şi Ansamblul „Dănţăuşii din Groşi”, Ansamblul de Dansuri Folclorice „Carpathia”, Andreea Rebăltescu.
Spectacolele de dans şi concertele vor fi completate de o serie de lecturi performative, în cadrul unei serii derulate de organizaţia româno-americană „Bucharest Inside the Beltway” din Denver, Colorado, avându-le protagoniste pe Lady Godiva, Adela Sinclair, Domnica Rădulescu şi Cristina Afodorcei.
Designerul român Izabela Mandoiu va expune creaţii vestimentare contemporane inspirate de portul popular, iar brandul „UNA peste alta” va prezenta cercei de inspiraţie folclorică. Vor avea loc şi demonstraţii de olărit susţinute de maestrul olar Vasile Chira din Cărbunari, demonstraţii de sculptură în lemn oferite de meşterul Ioan Bârsan şi demonstraţii de ţesut susţinute de Mărioara Dobrican.
O expoziţie de carte va prezenta volume semnate de autori români şi româno-americani recent publicate, iar o expoziţie interactivă de costume populare aparținând colecţionarului Bogdan Banu va fi amenajată cu un stand de prezentare a ofertei de etno-turism şi turism cultural din România şi, nu în ultimul rând, vor fi amenajate standuri cu produse şi vinuri româneşti.
Ziua Universală a Iei va fi marcată sâmbătă, 13 iulie 2024, printr-un eveniment special realizat cu ajutorul organizaţiei Romanians of DC. În capitala americană, admiratori (şi purtători) ai iei proveniţi din SUA, România şi Republica Moldova se vor aduna pe scena de la The Wharf pentru a citi „Proclamaţia” emisă de primarul din Washington în onoarea iei româneşti.