Site icon TIMP ROMÂNESC

Zece milioane de români trăiesc în afara granițelor țării

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a prezentat raportul de activitate al MRP pe primul semestru al anului 2019, cu accent pe informații actualizate despre comunitățile românești din afara granițelor României și pe programele și proiectele prin care ministerul vine în sprijinul conaționalilor de pretutindeni.

Raportul făcut public astăzi prezintă atât proiectele proprii ale MRP, cât și finanțările nerambursabile acordate în cursul acestui an mediului asociativ românesc de peste hotare. Astfel, dintre cele 159 de proiecte aprobate spre finanțare în prima dintre cele două sesiuni din acest an, cele mai multe provin din Republica Moldova și Ucraina (dintre comunitățile istorice) și Italia și Spania (din diaspora). Etnicii români din Ucraina sunt, de altfel, și în prim-planul unuia dintre cele mai ample proiecte proprii ale MRP, și anume acordarea de burse elevilor etnici români din Ucraina înscriși în școlile din această țară cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă. În 2019 programul a fost extins, astfel că vor beneficia de burse și elevii înscriși în clasa a II-a în anul școlar 2018-2019, pe lângă cei înscriși în clasa I.

Ministrul s-a referit și la inițiativele privind procesul de reîntoarcere și reinserție socială a românilor din afara țării. A fost menționată, în acest sens, elaborarea unui proiect de Lege privind inserția și reinserția românilor de pretutindeni în România. În perioada imediat următoare, MRP va face demersuri în vederea parcurgerii următoarelor etape legislative.

În cadrul declarațiilor de presă care au însoțit prezentarea raportului de activitate, Natalia-Elena Intotero a prezentat și proiectele derulate de MRP pe durata deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, punctând faptul că reuniunile și dezbaterile la nivel ministerial și la nivel de experți, pe tematica diasporei din UE, pe care MRP le-a organizat la Craiova, București și Bacău au reprezentat premiere la nivelul Uniunii Europene și au fost apreciate de reprezentanții statelor membre participante.

Natalia-Elena Intotero s-a referit și la programele și proiectele aflate în prezent în derulare, între care programul taberelor ARC, Campania Națională „Informare acasă! Siguranță în lume!” și a oferit informații despre răspunsurile pe care românii de pretutindeni, persoane fizice sau reprezentanți ai mediului asociativ, le-au dat la chestionarele transmise de MRP cu scopul de a identifica nevoile conaționalilor noștri de peste hotare precum și de a consolida comunicarea cu aceștia. De altfel, ministrul a făcut public faptul că MRP a aplicat pentru finanțare europeană prin POCA pentru a realiza un studiu sociologic privind diaspora românească.

Raportul de activitate al MRP pe anul 2019 poate fi consultat AICI.

Exit mobile version