Site icon TIMP ROMÂNESC

Zilele jazzului românesc la Budapesta

Institutul Cultural Român Budapesta, în parteneriat cu Budapest Music Center (BMC), un important promotor muzical din Ungaria, organizează în perioada 24-25 octombrie 2018, la „Opus Jazz Club” din capitala Ungariei, Zilele jazzului românesc.

Corolar al proiectelor dedicate în ultima perioadă jazzului, care s-au bucurat de o mare vizibilitate, dar și o confirmare a succesului înregistrat de ICR Budapesta cu ocazia ediției anterioare, evenimentul rămâne consecvent promovării constante a muzicienilor români de jazz pe cele mai importante scene de gen din Ungaria, reflectând astfel varietatea componistică și interpretativă a muzicienilor din România.

Doi dintre cei mai importanți exponenți ai jazzului românesc contemporan, Lucian Nagy și Alex Simu vor susține pe scena „Opus Jazz Club” două concerte reprezentative, alături de grupurile Balkumba Tribe și Alex Simu Quintet, evidențiind astfel atât o axă muzicală proaspătă și profundă, prin împletirea ritmurilor afro-indiene cu cele tradiționale în Orientul Mijlociu și cu acordurile specifice Balcanilor, cât și o lecție de antropologie muzicală a Bucureștiului de altă dată, structurată în jurul unor motive, melodii și teme ritmice caracteristice, argumentate printr-o orchestrație specifică jazzului contemporan și improvizație liberă.

Ediția 2018 a „Zilelor jazzului românesc”, găzduită de „Opus Jazz Club”, se va desfășura după următorul program:

ALEX SIMU QUINTET: „Echoes of Bucharest” – 25 octombrie 2018, ora 20.00

BALKUMBA TRIBE 

Lucian Nagy (România) – saxofoane, flaut, caval, nai, duduk

Ivan Aleksijevic (Serbia) – pian, sintetizator

Johann Berby (Franța) – chitară bas, gimri, voce

Csaba Pusztai (Ungaria) – tobe, percuție

Balkumba Tribe, fondat în februarie 2014 de muzicianul Lucian Nagy, reprezintă fuziunea perfectă de stiluri muzicale, prin împletirea ritmurilor afro-indiene, middle-east & jazz unde fiecare membru trasează o influenţă sonoră aparte. Aerul proaspăt şi original al formaţiei vine de la ingredientele muzicii afro-indiene ale bass-ului lui Johann Berby, amprenta etno-jazz a pianistului şi a fondatorului Lucian Nagy, ritmurile „groove” fiind susținute de tobele lui Csaba Pusztai. Lansarea internatională a formației Balkumba Tribe a avut loc la Berlin,în anul 2014, prin intermediul Institutului Cultural Român. Ulterior succesului de la debut, muzicienii au susținut numeroase concerteîn România, Ungaria, Germaniași Austria.

Lucian Nagy este poli-instrumentist, aranjor şi compozitor. Născut la Arad, el se numără printre saxofoniștii de vârf ai scenei românești de jazz.Stăpâneşte, deopotrivă, saxofoanele alto, sopranşi tenor, clarinetele, flautul, cavalul bulgăresc precumşi instrumentele de percuţie precum djembe, pandeiro, caxixi, fiind cunoscut pentru tendința sa de a crea proiecte internaționale, cu influențe specifice, aducându-le astfel un surplus de originalitate. A concertat pe scenele mari ale lumii, atâtîn Europa, câtșiîn Statele Unite.

ALEX SIMU QUINTET

Alex Simu (România) – clarinet d’amour, clarinet bas

Franz von Chossy (Germania) – pian

George Dumitriu (România) – violă, ghitară

Mattia Magatelli (Italia) – contrabas

Kristijan Krajnčan (Slovenia) – violoncel, baterie

Repertoriul concertului va conține piese de pe cel mai nou album al Alex Simu Quintet, „Echoes of Bucharest”. Muzica și conceptul din spatele compozițiilor reprezintă o reflectare firească a experienței lui Alex Simu cu orașul său natal, legăturile sale emoționale și culturale au primit astfel o dimensiune muzicală. Toate sunetele sunt inspirate de istoria Bucureștiului, de la crearea și evoluția sa, până la orașul contemporan și viitorul său. Bucureștiul a beneficiat în toată istoria evoluției sale de influențe culturale bogate, care se regăsesc în istoria Estului și Vestului. Sunete folclorice pure, influența dramatică a Imperiului Otoman, epoca fanariotă, iluziile micului Paris, cele două războaie mondiale, regimul comunist, revoluția și Bucureștiul contemporan. Toate aceste ecouri subtile ajung reflectate prin spiritul muzicii pe acest album și în concert. Toate influențele care au sculptat identitatea culturală a Bucureștiului în timp revin la viață ca melodii, teme ritmice și motive. Completând compozițiile originale, fragmente tematice din compozițiile lui George Enescu și Dimitrie Cantemir au fost special aranjate pentru a se armoniza cu limbajul contemporan de jazz și improvizație liberă.

Alex Simu a studiat la Prince Claus Conservatory în Groningen, la Conservatorul din Amsterdam și la Manhattan School of Music din New York. Activ pe scena muzicii de jazz și world music încă din 1999, Alex Simu a concertat pe cele mai mari scene ale lumii. Printre cele mai recente recunoaşteri internaţionale se numără premiul „Golden Calf” acordat de Academia de Film a Țărilor de Jos, pentru coloana sonoră a filmului „Beyond Sleep”.

 

Exit mobile version