Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită, pe 15 ianuarie, şi la Londra printr-un eveniment care subliniază actualitatea tradiţiilor populare româneşti care se bucură de un interes și o popularitate din ce în ce mai mari în străinătate. Grigore Leşe este invitatul special la evenimentul din Londra pentru a împărtăși britanicilor și românilor, prin cântece străvechi, una dintre sursele definitorii ale identității românești, dar și pentru a confirma, ca de atâtea ori în toate colțurile lumii, relevanța actuală a cântului autentic. Celebrul rapsod și folclorist le reaminteşte încă o dată românilor din Londra de ce supraviețuirea culturii tradiționale, ca mod de situare în lume, este importantă și de ce cântecul e mai mult decât divertisment.
Pe lângă componenta muzicală, evenimentul de celebrare a Zilei Culturii Naţionale, care relansează programul ICR Londra în anul 2015, este dedicată în egală măsură iilor românești, obiecte pline de semnificații, create cu o mare măiestrie tehnică și artistică, ce nu au încetat să inspire artiști și designeri vestimentari din întreaga lume.
Vernisajul „Măiastra – Povestea nespusă a iei” aduce în centrul atenţiei ia ca simbol identitar, dar şi ca obiect de artă, prezentând vizitatorilor o selecţie de ii de patrimoniu sub forma unei instalaţii de artă, acestea fiind însoțite de faimoasele fotografii de arhivă ale Reginei Maria în port popular românesc și de o serie de fotografii din perioada interbelică provenite din colecția britanicei Beryl de Zoete. Li se adaugă o selecţie de creații contemporane influenţate de motivele şi semnele cusăturilor tradiţionale.
Expoziția vernisată la Londra, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, a fost deschisă inițial la București în august 2013, de Galeria Galateca împreună cu Asociația La Blouse Roumaine, și a mai fost itinerată, în 2014, la Berna, cu sprijinul ICR Berlin, fiind inclusă ulterior în Zilele Culturii Române la Dublin, organizate de ICR Londra și Ambasada României în capitala irlandeză în luna octombrie a anului trecut. La Londra, ea va putea fi vizitată până în data de 16 februarie 2015, urmând ca unele dintre exponate să devină, la finele lunii februarie, parte integrantă a unei alte expoziţii, pregătită de ICR Londra în cadrul London Fashion Week, conținând creaţii vestimentare contemporane inspirate de bluza tradițională românească.