Site icon TIMP ROMÂNESC

Ziua Culturii Naționale, marcată în Portugalia prin tradiționalul „Maraton literarˮ dedicat poetului Nichita Stănescu

Ziua Culturii Naționale va fi marcată, în anul 2023, de către ICR Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză prin tradiționalul „Maraton literarˮde această dată cu public, după două ediții consecutive în format online. Evenimentul va avea loc vineri, 13 ianuarie 2023, ora 17.00, la sediul ICR Lisabona, și va fi dedicat operei lui Nichita Stănescu – personalitate de prestigiu a literaturii române a secolului al XX-lea, cu o contribuție majoră la dezvoltarea limbajului liric românesc, a cărui operă a avut un larg ecou internațional. Maratonul de lectură va debuta cu evocarea operei scriitorului, marcând astfel împlinirea a 90 de ani de la nașterea, respectiv 40 de ani de la moartea poetului.

Fiecare cititor își va rezerva pe calendarul evenimentului un timp de lectură (aproximativ 5 minute), fie în limba portugheză, fie direct în limba română, textele putând fi alese din rafturile bibliotecii ICR Lisabona sau aduse din bibliotecile personale. Lecturile vor porni de la opere semnate de autori români clasici, moderni sau contemporani, cu focus pe Nichita Stănescu. Întrucât traducerile în limba portughezădin opera acestuia sunt în număr redus, participanții sunt încurajați să realizeze traduceri proprii, pentru care vor fi răsplătiți cu premii speciale, urmând ca cele mai reușite traduceri să fie publicate pe rețelele de socializare ale ICR Lisabona.

Sesiunile de lectură și dialogul cu publicul vor fi moderate de prof. Rodica-Adriana Covaci, care din anul 2007 şi până în prezent susţine cursul de Limba Română pentru străini din cadrul ICR Lisabona. În anul 2018, a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural pentru contribuţia personală la promovarea conservarea educaţiei în limba română şi implicarea în menţinerea identităţii culturale în rândul comunităţii româneşti din Portugalia. Pe parcursul maratonului, lecturile vor fi acompaniate muzical de tânărul chitarist portughez Paulo Torres.

Maratonul de lectură, devenit deja o tradiție în spațiul lusitan, a fost organizat pentru prima dată în anul 2017, cu titlul „Lisabona citește româneșteˮ, adunând un număr record de participanți. Acest fapt a dus la continuarea proiectului în anii următori, sub diverse forme și tematici. În 2018, maratonul a fost organizat în cadrul „Săptămânii Culturale Româneștiˮ de la Universitatea din Lisabona (UL), evocând anvergura universitară a reputatului filolog Victor Buescu, exilat în Portugalia după instaurarea regimului comunist în România.Amfitrionul evenimentului a fost însăși fiica acestuia, Helena Carvalhão Buescu, profesor de literatură comparată în cadrul Facultății de Litere da la UL. Cea de-a treia ediție l-a celebrat pe Constantin Brâncuși, în tandem la Lisabona și Porto, pornind de la texte semnate de autori români care au omagiat viața și opera marelui sculptor.În anul 2020, maratonul a fost prilejuit de una dintre cele mai importante apariții editoriale de popularizare a literaturii române în spațiul lusitan din ultimii ani: volumulAntologia de Poesia Romena Contemporânea (bilingv, română-portugheză), în traducerea lui Corneliu Popa, editată în 2019 de către Guerra & Paz Editores, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin programul TPS. Edițiile 2021 și 2022 au fost realizate în format online, însumândînregistrări ale unor lecturi sub tematica: Literatura română contemporană în spațiile lusofone, cu invitat special pe poetul și traducătorul Dinu Flămând, respectivpoeme de Mihai Eminescu, în traducerea Doinei Zugrăvescu, avându-l în prim-plan pe lusitanistul Dan Caragea. Maratonul a adunat de-a lungul anilor ambasadori, directori de institute culturale, personalități importante din mediul cultural portughez, precum și tineri entuziaști români și portughezi care au recitat texte semnate de autori români.

 

Exit mobile version