Site icon TIMP ROMÂNESC

Ziua Internaţională a Limbii Materne a fost sărbătorită în comunităţile istorice

Sursă foto: Eleonora Moldovan

În fiecare an, la 21 februarie, se celebrează Ziua Internaţională a Limbii Materne, un eveniment ce promovează diversitatea culturală şi lingvistică din întreaga lume.Manifestări culturale dedicate Zilei Internaţionale a Limbii Materne au fost organizate în majoritatea instituţiilor de învăţământ din regiunea Cernăuţi. Astfel, şcoala din satul Băhrineşti a marcat Ziua Internaţională a Limbii Materne, printr-un eveniment în cadrul căruia copii de diferite vârste s-au reunit timp de o oră într-o atmosferă festivă, subliniind importanţa păstrării limbii materne.

Totodată, în incinta Palatului „Tineretul Bucovinei” din Centrul Regional Cernăuţi s-a desfăşurat alt eveniment la care au participat elevi şi studenţi ai instituţiilor de învăţământ din regiunea Cernăuţi.  De asemenea, manifestaţia culturală s-a bucurat de sprijinul administraţiei regionale de stat Cernăuţi, Departamentul Învăţământ şi Ştiinţă.

Consul General al României la  Cernăuţi, dna. Eleonora Moldovan, a  subliniat prezența, la Sărbătoarea Internaţională a Limbii Materne, a elevilor de la Liceul „Mihai Eminescu” din localitatea Carapciu, raionul Hliboca, care au recitat versuri din creaţia eminesciană şi au prezentat publicului cernăuţean un dans tradiţional românesc de pe valea Siretului.

„Ziua Limbii Materne” a fost marcată și în Transcarpatia prin talentul copiilor de la Școala din Apșa de Mijloc. Evenimentul, organizat de Școala generală Apșa de Mijloc, care a inclus un concurs literar artistic , lansarea celui mai recent număr al revistei ”Vatra Strămoșească” și simpozionul ”Limba maternă, coloana vertebrală a unui popor” a fost sprijinit de Asociația Culturală Boema din Baia Mare și Liceul ”Mihai Eminescu”.

În acest context, deputatul Angel Tîlvăr, fost ministru delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, a reamintit că “la nivel global, ONU consideră limba maternă drept cel mai semnificativ instrument de conservare şi de dezvoltare a patrimoniului tangibil şi intangibil. În acest scop, comunitatea internaţională are responsabilitatea de a susţine toate acele acţiuni care încurajează diversitatea lingvistică și educația multilingvă, în sensul prezervării tradițiilor lingvistice și culturale și solidarității bazate pe înțelegere, toleranță și dialog” .

Exit mobile version