Site icon TIMP ROMÂNESC

Ziua Limbii Române în rețeaua ICR

Ziua Limbii Române, instituită prin Legea nr. 53/2013, va fi sărbătorită și anul acesta în rețeaua reprezentanțelor Institutului Cultural Român, printr-o serie de manifestări culturale, artistice şi educaţionale, organizate împreună cu Ambasadele sau Consulatele din țările de reședință, la sediile institutelor sau în colaborare cu parteneri locali.

Programul a început pe 22 august 2016, la Istanbul, cu o campanie online de promovare a limbii române în care sunt popularizate proverbe și aforisme comune limbilor română și turcă, și va continua, până la 15 septembrie, cu proiecte coordonate de reprezentanțele ICR de la Budapesta, Bruxelles, Chișinău, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Stockholm, Praga, Paris, Tel Aviv și Varșovia.

Seria de proiecte include evenimente cu caracter academic – Conferința Internațională „Limba română – limbă a integrării europene” (Chișinău), Congresul mondial al eminescologilor (Chișinău), conferința „Cum am învățat românește și cum m-am îndrăgostit de România”, susținută de scriitorul francez Jean Yves Conrad (Paris); proiecte dedicate literaturii – recital din poezia secolului XX, în limbile română și suedeză, cu actorii Marius Manole și Christian Fex (Stockholm), prezentarea volumului bilingv De vorbă cu Panait Istrati/Parlando con Panait Istrati de Elena Dumitru (Roma), prezentarea volumelor scriitoarei Carmen-Francesca Banciu (New York); concert susținut de Corul de copii „Sunetul Muzicii” (Roma), recital al pianistei Adina Cocargeanu (Istanbul), expozițiile de documente și fotografii „Valori cultural-istorice din județul Argeș“ (Căușeni, R. Moldova) și „Anton Pann – Povestea vorbei” (Chișinău), seară literară dedicată lui I. Știru – „Jurnalism și jurnale de călătorie” (Tel Aviv). De asemenea, vor avea loc și cursuri demostrative de limba română (la Paris, Londra, Lisabona, Istanbul). Teatrul își va găsi loc în programul propus de ICR – spectacolul Made in Moldova pus în scenă de actorii Teatrului Satiricus „I.L. Caragiale” din R. Moldova (Bruxelles). Nu lipsesc evenimentele dedicate copiilor –  proiectul „În lumea poveştilor” (Madrid) și spectacolul pentru copii Sarea-n bucate (Micherechi, Ungaria), și nici referințele culturale tradiționale – proiectul „Acasă, la români”, pictură pe sticlă și pe linguri de lemn (Praga) și un eveniment inedit de promovare a limbii române prin intermediul gastronomiei tradiționale (Varșovia).

De asemenea, pentru a marca Ziua Limbii Române, ICR va oferi cinci premii în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest de la Chișinău, desfășurat în perioada 31 august – 4 septembrie 2016 (Premiul „Mihai Eminescu” pentru cel mai bun volum de versuri prezentat la Salon; Premiul „Titu Maiorescu” pentru eseu și critică literară; Premiul „A.D. Xenopol” pentru istorie; Premiul „Liviu Rebreanu” pentru proză; Premiul „Nicolae Labiș” pentru debut).

Ziua Limbii Române a fost sărbătorită și la Târgul Internațional de Carte de la Beijing, desfășurat între 24 și 28 august 2016. Evenimentul special a fost programat în ultima zi a târgului și a constat în prelegeri, un dialog româno-chinez, un recital poetic din opera lui Mihai Eminescu și lansări de carte.

De asemenea, Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Granițelor, marchează Ziua Limbii Române în comunitățile istorice din jurul României, printr-o serie de evenimente menite să promoveze limba română și identitatea românească. Anul acesta, proiectele se adresează românilor din Serbia, Bulgaria, Ucraina și Republica Moldova. Detalii: http://icr.ro/pagini/ziua- limbii-romane-in-comunitatile- istorice

Exit mobile version